Circa 700 de copii au abandonat anul trecut domiciliul sau locul de plasament, cu peste 30 mai mult decât în 2017, transmite MOLDPRES.
Solicitat de sursa sus-menționată, ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Mariana Bețivu, a specificat că, zilnic, oamenii legii înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor.
„Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 14 şi 15 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul urban. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, 513 copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 132 de copii timp de 48 de ore și 164 - în peste 48 de ore. Totodată, anul trecut, peste 230 de copii au abandonat repetat domiciliul”, a spus Mariana Bețivu.
Potrivit datelor IGP, principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil.
„O altă cauză ar fi situația materială precară din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, neglijarea în familie sau intenţia de a câştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate”, a specificat ofițerul de presă.
Conform datelor statistice, în peste 580 de cazuri, părinţii, rudele sau alte persoane în grija cărora se află copiii, s-au adresat la poliţie peste două, cinci și chiar mai multe zile de la dispariție, fapt care a creat dificultăți la stabilirea rapidă a locului aflării copilului.
În acest context, oamenii legii recomandă părinților să urmărească comportamentul copilului, unde îşi petrece timpul, ce bani deține, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu îi aparţin şi pe care nu le poate justifica. Aceștia trebuie să acorde timp pentru a discuta cu copilul despre cum îşi petrece timpul liber şi cu cine, ce anturaj are. De asemenea, trebuie ţinută legătura cu profesorii pentru a urmări situaţia şcolară. Dacă aceasta este complicată, atunci trebuie să se apeleze la un specialist, psiholog, consilierul şcolar sau diriginte.
Sursa: moldpres.md