Anual, în Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Aceasta înseamnă că zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin. Totodată, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli. Datele sunt prezentate de către ANSP în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care începe astăzi, 22 ianuarie.
Potrivit ANSP, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei la nivel global. Conform Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de patru cazuri noi de cancer de col uterin la 100.000 de femei pe an, transmite IPN.
Cancerul de col uterin, cauzat în principal de infecția cu HPV, poate fi prevenit și tratat eficient în stadiile incipiente. Infecția persistentă cu HPV este identificată în 95% dintre cazuri. Factorii de risc includ nașterile multiple, consumul de tutun, utilizarea prelungită a contraceptivelor orale, debutul sexual la o vârstă fragedă și numărul mare de parteneri sexuali.
Semnele timpurii ale bolii pot fi absente, dar în stadiile avansate se pot manifesta prin sângerări vaginale, secreții neobișnuite și dureri în regiunea pelviană sau în timpul actului sexual.
Prevenția se bazează pe vaccinarea împotriva HPV, recomandată pentru fete și băieți între 9 și 14 ani conform Calendarului național de vaccinare. Femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani ar trebui să efectueze testul citologic o dată la trei ani și să recurgă la colposcopie pentru depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului în stadiile incipiente.