mamaplus

Cere o pedeapsă mai mare. Mama tânărului ucis într-un parc din Chișinău își caută dreptatea

-
//
22.11.2022

În ultima ediție a emisiunii „Dosarele X”, TV8.md povestește cum s-a schimbat viața mamei și a bunicii, care de un an de zile caută să-și găsească dreptatea.

Mama lui Nichita Stepan, tânărul bătut până la moarte, într-un parc din Capitală, își caută dreptatea în instanțele din țară. Acum un an, băiatul ei în vârstă de 20 de ani, a fost snopit în bătaie de doi militari în termen. Cei doi au fost condamnați de prima instanță la câte 13 ani de închisoare.

Aceeași pedeapsă a fost menținută și de magistrații Curții de Apel, care, însă, au redus prejudiciul moral de un milion de lei, la 300 de mii. Mama și bunica victimei cred că este o pedeapsă mult prea blândă pentru agresorii, care le-au văduvit de ceea ce aveau cel mai de preț în viață. Rudele au apelat la serviciile unui avocat și spun că vor merge până la capăt.

Cu flori în mâini și ochii în lacrimi, dar și cu multă tristețe în suflet, mama și bunica lui Nichita au venit în locul unde tânărul și-a dat ultima suflare, după ce acum un an a fost snopit în bătaie, în urma unui schimb de replici cu doi militari în termen.

Luna aceasta, Nichita urma să împlinească 21 de ani. Visa la o carieră în modeling, spune mama, obținuse chiar o colaborare cu o casă de modă de la Milano, însă, nu a mai ajuns să pășească pe podium. Golul pe care-l poartă în suflet mama și bunica tânărului trece dincolo de cuvinte, spun ele îndurerate.

mamaplus

„Unicul meu copil, alt copil nu am. Soțul a decedat când Nichita ave doar 3 ani. Era unicul fiu, nu m-am recăsătorit după asta. Îmi este greu să mă aflu aici dacă sincer, când mă gândesc prin ce a trecut Nichita”, spune îndurerată mama, Irina Stepan.

Imediat după tragedie, poliția a reținut doi militari suspectați de omor. Ulterior, s-a demonstrat că anume ei l-au ucis pe băiat. Și-au recunoscut vina și au fost condamnați de prima instanță la câte 13 ani de închisoare. Decizia a fost menținută și de magistrații Curții de Apel, care, însă, a redus din suma prejudiciilor de la un milion de lei la 300 de mii.

„Procesul de judecată foarte superficial, totul a trecut așa pe deasupra, judecătorii nu au fost atenți deloc. După părerea mea este blând să primească 13 ani, pentru ceea ce au făcut nu există nici o scuză”, povestește doamna Irina.

Așa că au apelat la serviciile unui avocat. Acum așteaptă să primească încheierea motivată a Curții de Apel pentru a o contesta la Curtea Supremă de Justiție.

„Parcă crima a săvârșit-o Nichita, nu inculpații. Nimeni din rude nu a sunat să-și ceară scuze de nimic. Dacă nu o să avem dreptate în următoarea instanță, mergem la CEDO”, a declarat bunica Nina.

„Doamna procuror parcă era de partea inculpaților, era cu tot de acord”, susține mama.

De partea cealaltă procurorii susțin că inculpații au solicitat examinarea cauzei în procedură simplificată și au recunoscut pe deplin vinovăția, fapt ce le-a garantat reducerea pedepsei cu o treime. Am încercat să aflăm de la procurora de caz de ce nu a contestat sentința la Curtea de Apel.

„Instanța a dispus pedeapsă maximă, la revedere”, ne-a comunicat Ala Cazacu, procurora de caz în prima instanță.

Acum, procurorii nu sunt în drept să conteste pedeapsa la Curtea Supremă de Justiție, având în vedere că acuzatorul de stat din prima instanță nu a făcut o contestație la rândul lui la Curtea de Apel.