24 iunie este declarată Ziua Universală a Iei. Majoritatea persoanelor publice din Moldova au în șifonier măcar câte o haină tradițională, pe care o scot în lume la ocazii speciale. Am vrut să aflăm ce semnificație au iile pentru Nata Albot, Otilia Drăguțanu, Viorica Nagacevschi, Oxana Munteanu și Stela Moldovanu și câte unități au în garderobă.
Nata Albot
Pentru mine, ia este haina pe care atunci când o îmbrac, ies din casă și mă simt foarte mândră, pentru că port nu doar o haină care să-mi șadă bine, ci o haină care are o semnificație, însemnând toată mândria pe care o port pentru identitatea mea românească și pentru rădăcinile pe care mi le trag din această țară. Ia pentru mine este acea carte de vizită pe care o pot scoate în față cu toată mândria și să spun că vin din această țară, din Moldova.
Am o colecție destul de mare de ii autentice, cusute manual, atât din Moldova, cât și din România. Cred că sunt vreo 50 la număr, fetele mele sunt și ele bucuroase să poarte ie, fiecare are câte minim două-trei și le poartă oriunde ar călători, știind că eu în orice moment aș putea să le rog să îmbrace ia pentru vreo ocazie. Cred că unicul om care face bluze cu inspirație tradițională cu bun gust și cu bun simț în Moldova este Valentina Vidrașcu.
Otilia Drăguțanu
Mama mea, care și-a dedicat cariera studierii moștenirii culturale pe care ne-au lăsat-o strămoșii, m-a învățat să apreciez frumusețea portului popular autentic. Am purtat și voi purta cu drag ia adevărată, pentru că este un element al straielor noastre tradiționale care poate fi cel mai ușor integrat într-o ținută modernă.
Am în garderobă 3 ii, două dintre care sunt create de meșterii noștri populari, iar una a fost aleasă dintr-un atelier de creație populară din România. Nu port ii stilizate, nu pentru că nu ar fi frumoase, dar pentru că am convingerea că ia autentică, cea pe care o purtau bunicile noastre, nu poate fi comparată cu nicio bluză modernă.
Fiica mea are și ea o ie, iar băiatul meu - o cămașă bărbătească tradițională. Pentru că mi se pare extrem de important să le vorbim copiilor noștri despre acele lucruri care fac parte din identitatea noastră națională, printre care și haina populară.
Viorica Nagacevschi
Ia românească este piesa tradițională care ne identifică și ne deosebește de alt popor. Este cel mai distinct element al națiunii noastre, pe care trebuie să-l păstrăm și să-l transmitem mai departe. În garderoba mea se regăsesc ii-bluze și ii-rochii. Pe cele mai multe le-am procurat din România, din Curtea Mănăstirii Voroneț, unde este un târg vechi de artizanat. Altele le-am procurat de la Muzeul Țăranului din București. O bună parte din ii le am achiziționate de la meșterițele noastre din Moldova, participante la Festivalul IaMania. Ador tot ceea ce e cusut manual, or, astfel o ie este autentică. Se spune că o ie trebuie neapărat să fie împunsă cu acul, deoarece semnifică lupta împotriva răului, a vrăjilor și a altor nedreptăți sociale. Oricum se mai regăsesc și câteva ii stilizate, ceea ce e acceptabil atâta timp cât semnele tradiționale sunt reproduse corect. Una dintre ele este produsă de Valentina Vidrașcu.
Meșterițele care mi-au cusut iile sunt: Ecaterina Popescu din Clișova Nouă, Orhei, Maria Ciobanu din Bălți, Maria Cristea. Dar sunt și alte femei care au mâini de aur și pe care le îndemn să coase cât mai mult. Noi avem nevoie de ele. Noi avem nevoie de identitate.
Oxana Munteanu
Ia este piesa vestimentară care nu lipsește din garderoba mea și o îmbrac de câte ori vreau să aduc dispoziție oamenilor de pretutindeni. De câte ori merg peste hotarele țării, iau cu mine și o ie ca să o plimb prin lume. Am ii de la Casa Cristea, Valentina Vidrașcu, dar și una autentică românească, de epocă (tare îmi doresc să am mai multe).
Am încercat și eu să stilizez o cămășoaică, croiala căreia am luat-o din muzeu și am respectat schema semnelor tradiționale.
Stela Moldovanu
Ia este vârful designului nostru tradițional. Ia e o comoară din care avem de studiat simboluri și semnificații. Cred că în garderoba fiecărei femei care ține la rădăcinile sale trebuie să existe măcar o haină tradițională. Eu port ii vechi de colecție, port iile cusute cu mâna mea, port cu mare drag iile Valentinei Vidrașcu. Cred că am peste 10 piese în colecție, dar cu siguranță nu mă opresc aici.
Fetele mele poartă ii când au ocazia. Una dintre ele chiar a început să-și coase singură una. Prin promovarea iei autentice putem duce povestea mai departe.
Azi cei mai mari designeri din lume se inspiră din portul tradițional românesc. Nu mai încape nicio îndoială că e un mare tezaur pe care avem datoria să-l transmitem generațiilor care vin.
Sursa: Mamaplus.MD