mamaplus

Cazurile de COVID din R. Moldova s-au dublat. Ce spun medicii

-
//
14.09.2023

Un nou val pandemic este tot mai aproape. După ce, săptămână trecută, în Republica Moldova a fost înregistrată o dublare a numărului de infectări şi un deces provocat de SARS-CoV-2, medicii trag un semnal de alarmă.

mamaplus

Autorităţile în sănătate vor transmite, din nou, mesaje de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19. Totodată, vor fi publicate mai des datele privind noile infectări, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, transmite Tvr Moldova.

În ultima perioada, numărul de infectări cu SARS-CoV-2, în special cu varianta Omicron, a înregistrat o creştere bruscă. Dacă, până acum, se înregistrau până la 50 de cazuri săptămânal, doar în în ultimele zile, fost confirmate peste 460. Tot mai multe persoane au nevoie de spitalizare, virusul afectând toate categoriile de vârstă. Acum, la Spitalul de Boli Contagioase de Copii din Chişinău sunt internaţi 22 pacienţi cu SAR-CoV-2, dintre care 18 sunt sugari.

Diana Vlad medic, Spitalul de Boli Contagioase de Copii: „Cu acuze la febră, sunt copii care au şi valori înalte de febră, până la 39 şi peste, rinoree, nilineşte, agitaţie. Deranj abdominal, vomă, dereglări de scaun, lipsa poftei de mâncare.”

Medicii spun că virusul are o evoluţie ciclică, iar după o perioadă în care practic nu s-a menifestat, acum ia amploare un nou val. Printre cauzele ce au dus la explozia de cazuri sunt începerea anului şcolar, aglomeraţia din mijloacele de transport public şi perioada concediilor.

Ala Nemerenco ministrul Sănătăţii: „Cazuri grele, grave nu ne așteptăm, doar o atenție sporită spre persoanele care au risc major. Se întâmpla așa cum trebuie să se întâmple cu toate infecțiile sezoniere. Atunci când vom avea răcirea afară şi schimbarea de temperatură, normal că va fi o creștere mai mare fiindcă există o diferență.”

Autorităţile spun că se aşteaptă ca în noimbrie să fie atins vârful îmbolnăvirilor. Până atunci, oameni sunt îndemnaţi să respecte măsurile de prevenire a virusului, să poarte măşti de protecţie, dacă s-au infectat, şi să se imunizeze împotriva COVID-19, dar şi a virsului gripal. Luna aceasta, în Republica Moldova au fost administrate doar 69 de doze de vaccin anti-COVID.

„Asta nici nu a trecut şi e boală care o ne să urmărească împreună cu celelalte boli. Depinde de noi înşine cum ne vom strădui să ne protejăm, să ne păzim.”

„Poate şi a fost această boală dar nu în aşa măsură în care s-a expus în public. Înţeleg că nu vă îngrijorează un nou val de covid?

-Nu, pe noi trebuie să ne îngrijoreze ce avem în cap.”

„Vă spun el este, sunt medic de asta şi spun. Foarte mulţi oameni au murit în reanimare de la asta, sper să nu mai întâmple aşa ceva.”

Nicolae Furtună, şef direcţie, ANSP: „Imunitatea după boală dispare repede, până la trei luni de zile, imunitatea după vaccinare dispare şi ea, mai greu, mare majoritate sau vaccinat cu un în urmă, adică noi imunitate nu avem şi va trebui să revenim la măsuri vechi care le-am recomandat.”

O creştere a cazurilor de COVID se înregistrează şi în mai multe ţări europene. Câteva state au anunţat că încep vaccinarea vârsnicilor şi a persoanelor cu boli cronice.