mamaplus

Cazuri extreme la o maternitate! Mai multe eleve din școli își ascund sarcinile și imploră medicii să nu spună părinților

-
//
16.01.2020

La o maternitate din Iași se întâmplă lucruri revoltătoare. Poveștile mamelor minore care ajung la maternitate în travaliu sunt halucinante. Din cauza spaimei, a fricii de părinți, acestea nu sunt în stare nici să discute cu medicii. 

Peste o sută de mame minore au dat naștere unor copii predestinați la chin. Pentru a ascunde sarcina de părinți și apropiați, acestea au recurs la metode greu de imaginat. Mai mult decât atât, s-au prezentat la spital cu o identitate falsă, mințind medicii și implorându-i să nu le anunțe părinții. Personalul medical a fost nevoit să anunțe Poliția, pentru a clarifica situația. Ce s-a întâmplat în cazul minorelor ajunse deja în travaliu și cum au primit părinții vestea?

Pentru a ascunde sarcina, „iau decizii care le costă scump”

În anul 2019, în Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au născut 119 mame minore, asta însemând un procentaj de 1,94 la sută din numărul total de nașteri. Dintre acestea, 95 de mame provin din mediul rural, iar 24 din mediul urban. Medicii susțin că în ultimele șase luni s-au înregistrat creșteri majore ale numărului de mame minore și că se așteaptă ca în anul 2020 să apară din ce în ce mai multe.

„Sunt mame minore, cu vârsta cuprinsă în general între 15 și 17 ani. De obicei, acestea provin din medii sociale defavorizate și nu au acces la educație. Cu preponderență, în aceste situații se află adolescentele ale căror părinți sunt plecați în străinătate, iar ele au rămas în grija altor membri ai familiei. Există și cazuri extreme, în care acestea devin mame la vârsta de 12, 13 ani. Din cauză că vor să ascundă sarcina atât de familie, cât și de grupurile sociale din care fac parte, acestea iau niște decizii care le costă scump”, spune dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Își ascund identitatea în speranța că nimeni nu va afla

Din frica de părinți, din frica de a primi reacția societății, mamele minore ascund sarcina până în ultimul moment. Ajung la spital în travaliu și își maschează identitatea din naivitate, crezând că astfel nimeni nu va afla de copil. Speră că-l vor naște, iar nou-născutul va rămâne acolo. Din fericire însă, o echipă întreagă de medici, psihologi, asistenți sociali și polițiști le dezvăluie identitatea și cooperează pentru a le căuta soluții.

„În momentul în care mama ajunge la spital și nu deține acte de identitate, obligația noastră este de a coopera cu Poliția și Jandarmeria. Nu ne putem baza pe datele prezentate de acestea, de multe ori dovedindu-se a fi false. O parte dintre mamele minore ajung în triaj neînsoțite, cu ambulanța, trimise de concubinul major care nu dorește să-și recunoască copilul. Multe dintre acestea, imediat după ce au depistat că sunt însărcinate, aleg să se mute cu tatăl copilului, pentru a nu mai fi nevoite să ofere explicații părinților și din intenția de a ascunde sarcina. Tatăl, care în general este major, știind că a întreținut relații sexuale cu o minoră, nu se prezintă la maternitate, din frica de a nu fi anchetat de Poliție”, mai spune dr. Ciprian Ilea.

Pacienta este de necontrolat, medicii fac cezariană

În cazul în care minora ajunge la spital în travaliu, medicii nu reușesc să facă prea multe investigații. De multe ori, aceasta nu a vizitat niciun medic spcialist pe timpul sarcinii, iar complicațiile care pot apărea în timpul nașterii și după sunt imense. Adolescenta, speriată de tot procesul prin care trece, nu colaborează cu medicii, iar disperarea și durerea ei împiedică realizarea nașterii naturale. În această situație, se impune nașterea prin cezariană. Chiar și în această situație intervine o altă problemă.

„Pacientele minore care ajung deja în travaliu sunt de cele mai multe ori nepregătite emoțional, speriate de tot ceea ce li se întâmplă. Acestea nu colaborează cu medicii și nu se poate comunica cu ele. Este și firesc, întrucât organismul lor este insuficient dezvoltat pentru a naște natural. Bazinul și țesuturile nu sunt pregătite pentru o naștere pe cale naturală. În momentul în care medicii consideră că pacienta trebuie să nască prin cezariană, dacă părinții nu sunt prezenți pentru a semna acest acord, se desfășoară o situație juridică complexă. O echipă de trei, patru medici anchetează întreaga situație și-și dau acordul”, adaugă dr. Ciprian Ilea.

„Un copil cu copil”

Dacă pacienta nu ajunge la spital în travaliu, ci cu suficient timp înainte de a naște, asistenții medicali ai maternității fac o anchetă socială prin care investighează situația familială și socială a mamei minore. Se stabilește dacă aceasta va fi capabilă, din toate punctele de vedere, să ducă după naștere nou-născutul acasă. Psihologul îi oferă consultanță și consiliere, pentru a o pregăti pentru viața de mamă.

Ce se întâmplă după externare?

După ce mama minoră a dat naștere copilului, pentru medicii specialiști urmează o nouă confruntare. Cea cu părinții acesteia. Fără tutorele legal, mama nu poate fi externată. Așa cum povestesc cadrele medicale, când părinții nu știu că fiica lor tocmai a născut, sau când sunt plecați în străinătate, sau când pur și simplu nu vor să accepte faptul că fiica lor a devenit mamă la o vârstă fragedă, în general intervine concubinul.