mamaplus

Cât de diferiți sunt copiii singuri la părinți față de cei care au frați: "Sunt într-un fel un joc de zaruri”

-
//
26.01.2024

Indiferent dacă ești cel mai în vârstă, mijlociul, cel mai mic sau singurul copil, poziția ta în cadrul familiei îți afectează educația și viitorul — cu toate că într-o măsură care variază considerabil în funcție de circumstanțele individuale, scrie ziare.com.

mamaplus

Copiii singuri, odată mai rar întâlniți, devin din ce în ce mai obișnuiți, conform unui raport BBC de anul trecut: În 2015, 18% dintre mamele aflate "aproape de sfârșitul anilor de procreere" aveau un singur copil, în comparație cu doar 10% dintre mamele din 1976.

Chiar dacă creșterea unui singur copil nu mai este la fel de neobișnuită ca în trecut, cu siguranță nu este lipsită de neînțelegeri sau critici.

"În conștiința culturală, copiii singuri sunt adesea etichetați drept ciudați: neadaptați, egoiști, răsfățați, inflexibili sau doar neobișnuit de precoce," a raportat The Atlantic în 2022.

Cercetările actuale dezvăluie rezultate mixte cu privire la cât de diferiți sunt copiii singuri față de cei care au frați și surori. Deși un studiu recent a constatat că copiii singuri nu sunt mai narcisiști decât cei cu frați și surori, un altul din 2016 a determinat că aceștia tind să fie mai puțin agreabili.

Entrepreneur a stat de vorbă cu Dr. Brittany McGeehan, un psiholog licențiat cu sediul în Frisco, Texas, specializat în lucrul cu femei cu performanțe înalte, pentru a explora cum faptul de a fi singurul copil poate influența succesul în afaceri și viață.

"Așa că aceștia sunt într-un fel un joc de zaruri în experiența mea, pentru că uneori se prezintă puțin mai mult ca un prim copil, dar alteori se prezintă puțin mai mult ca ultimul copil," spune McGeehan.

Cei mai în vârstă dintre frați sunt adesea "lideri naturali" care manifestă fiabilitate în viața de adult și pot ajunge ușor la epuizare dacă nu sunt obișnuiți să-și stabilească limite, în timp ce cei mai mici dintre frați sunt, de obicei, dispuși să meargă după ceea ce își doresc, dar pot avea probleme cu structura și feedback-ul critic în viața de adult dacă au fost crescuți cu un stil de parenting particular de relaxat, conform lui McGeehan.

Dacă părinții au luat o decizie clar intenționată de a avea doar un copil și de a-și concentra resursele și atenția asupra acestuia, acel copil va avea probabil nu doar o legătură cu simțurile lor de aventură și sine, dar va putea și să prospere în medii structurate, explică McGeehan.

Cu toate acestea, dacă copiii singuri interacționează în mare parte cu cei care au grijă de ei în loc să petreacă timp cu alți copii de vârsta lor, acest lucru ar putea duce la dificultăți în relațiile cu colegii lor, dificultăți care pot persista și în viața adultă.

"[Ei] nu sunt obișnuiți să se joace în nisip cu alți prieteni. [Ei] au foarte mari dificultăți în a funcționa într-o echipă."

Și a fi crescut ca și cum ar fi "centrul lumii" poate avea, de asemenea, consecințe pe termen lung.

"[Dacă li se oferă] tot ce [își] doresc vedem cu siguranță multe situații în care nu reușesc să prospere", spune McGeehan.