mamaplus

Alarmant: În fiecare zi, un cetățean moldovean pierde lupta cu SIDA

-
//
30.05.2024

În fiecare an, în Republica Moldova mor peste 300 de persoane HIV pozitive. Pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate 326 de decese printre persoanele cu HIV, iar în anul 2020 numărul acestora a fost de 340 de persoane. Vârsta medie la momentul decesului era de 45,8 ani. Datele au fost oferite de Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al infecției HIV/SIDA.

mamaplus

Potrivit specialistului, majoritatea cazurilor de deces asociate cu HIV sunt din cauză că persoanele se adresează prea târziu la medic, renunță la tratamentul antiretroviral sau nu cred în existența virusului, transmite realitatea.md.

Acesta susține că 10% din cei depistați anual cu HIV sunt diagnosticați în stadiul terminal, atunci când medicina nu mai poate interveni. 

„HIV nu are simptome și poate fi depistat doar cu ajutorul unui test. Cu totul altceva este când apare SIDA, aceasta provoacă mai multe schimbări în organism care se manifestă prin febră îndelungată, diaree, scădere în greutate, pneumonie, herpes și alte maladii inclusiv oncologice. Abia atunci unii descoperă că au sunt infectați cu HIV”, a menționat Iurie Climașevschi, care a adăugat că, odată descoperit la timp, persoana purtătoare de HIV primește un tratament care în șase luni reduce la zero cantitatea de virus, fapt care îi permite să revină la un mod de viață obișnuit.

Totodată, potrivit directorului oficiului de țară UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală, Republica Moldova a făcut progrese pozitive în combaterea HIV prin adoptarea și finanțarea unor programe naționale bazate pe date și cercetări. Aceasta susține că răspunsul național la HIV este finanțat în proporție de 60% de către Guvern și 40% din partea Fondului Global, Națiunilor Unite și a altor donatori.

„Deși există politici bine planificate, mai sunt multe provocări legate de depistarea la timp. Atunci când majoritatea celor depistați sunt într-o fază tardivă, aceasta arată că persoanele au fost o sursă de infecție mai mulți ani la rând fără să știe”, a spus Svetlana Plămădeală.

Potrivit datelor statistice estimative, în Republica Moldova sunt aproximativ 17.000 de persoane cu HIV, dintre care doar două treimi își cunosc statutul. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, vârsta medie a persoanelor depistate cu HIV este de 40 de ani, iar calea de transmitere în 90% din cazuri este heterosexuală.