Autoritățile vor iniția verificarea corectitudinii întocmirii facturilor pentru încălzire, pe care locuitorii capitalei le-au primit pentru luna ianuarie. Deputații consideră drept nejustificate sumele exagerate din facturi, în contextul uneia dintre cele mai calde ierni din istorie.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a anunțat că furnizorul de agent termic din Capitală a înregistrat profit, la sfârșitul anului trecut, iar în aceste condiții facturile pentru luna ianuarie sunt nejustificate, deoarece luna trecută au fost înregistrate temperaturi peste norma medie a acestei perioade.
"Considerăm că aceste supravenituri nu sunt justificate. De aceea că noi nu putem înțelege de ce, atunci când în luna ianuarie, am văzut cu toții că timpul afară a fost record de cald, iar facturile au atins record maxim ca preț. Noi solicităm, și pe această cale, o evaluare amplă de către organele competente și de către Guvern a politicii tarifare și, bineînțeles, trebuie să evaluăm și ceea ce a făcut sau nu a făcut ANRE ca și organ național de reglementare", a spus Batrîncea.
Pe de altă parte, reprezentații Termoelectrica susțin că facturile pentru încălzire în luna ianuarie sunt în medie cu 12 % mai mici în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
"Proprietarii apartamentelor cu suprafața de până la 50 m2 vor achita pentru încălzire în luna ianuarie, în medie 850 de lei, locatarii apartamentelor cu o suprafață între 50 – 100 de m2 vor achita circa 1 278 lei, iar locatarii apartamentelor cu suprafața mai mare de 100 m2 vor achita în medie 1.643 lei.
Având în vedere faptul că, în luna ianuarie 2020, perioada de facturare a constituit în medie 32-36 zile de zile, iar în luna ianuarie 2019, perioada de facturare a fost de 29 de zile, calculul mediu raportat la 31 de zile calendaristice ne arată că, de fapt, consumul de energie termică pentru luna ianuarie 2020 este mai mic în medie cu circa 12%, față de perioada similară a anului trecut", explică instituția.