mamaplus

Aerul din Chișinău și Bălți, tot mai poluat. Mii de persoane își pierd viața anual în Moldova, din această cauză

-
//
07.03.2024

Aerul din Capitală devine tot mai poluat, la fel și în orașul Bălți. În această perioadă, nivelul noxelor în aer depășește îngrijorător limita admisibilă. Medicii bat alarma și spun că poluanții din aer sunt cauza mai multor boli serioase. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în fiecare an, în Moldova, aerul poluat ia viața a circa cinci mii de oameni.

mamaplus

Cei de la Agenția de Mediu susțin că, practic, în fiecare an, la sfârșit de iarnă, nivelul de populare a aerului crește foarte mult, scrie tv8.md.

„În ultima perioadă noi am observat că uneori se măresc concentrațiile de poluanți. Aceasta se datorează condițiilor meteorologice care sunt atestate la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, acestea fiind inversiuni termice la sol, lipsa precipitațiilor, ceața atestată care duc la acumularea poluanților în aer.”

Oamenii cred, însă, că de vină pentru aerul îmbâcsit cu noxe sunt mașinile, care se înmulțesc pe zi ce trece și spun că singura soluție este să mai mergem măcar din când în când pe jos.

„Motivul este aglomerația tot mai mare și mai mare și cred că depinde de fiecare cum gestionăm, poate ne aducem fiecare aportul, eu spre exemplu în acest an nu prea ies cu mașina, merg foarte mult pe jos.” 

„Când mergi pe bicicletă se simte, mai ales în centru, când ieși în afara orașului, aerul se simte altfel, mai ales în pădure.- Dar care credeți că ar fi soluția?- Sunt un exemplu viu, mergeți pe bicicletă și veți respira aer curat.” 

„Cred că sunt prea multe mașini, fiecare familie are câte două automobile.” 

„Aerul este poluat din cauza automobilelor, sunt multe, oamenii ar trebui să mai folosească și bicicletele.”

 

Medicii susțin că cele mai frecvente boli generate de poluanții din aer sunt cele ale aparatului respirator, cum ar fi rinita, bronșita, astmul, dar uneori aceștia pot duce la diabet sau chiar cancer. Potrivit ANSP, în fiecare an, în țara noastră aproximativ 5000 de persoane își pierd viața din cauza nivelului de poluare a aerului.

„Poluarea aerului poate avea un impact grav asupra sistemului cardiovascular, cât și asupra sistemului cardiorespirator. Sunt și un factor declanșator a cancerului în organism, de asemenea sunt și dovezi la nivel mondial că poate condiționa în anumite situații declanșarea diabetului de tip 2.”

 

Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică a calității aerului atmosferic, anunța că poluarea este cauzată și de funinginea provenită de la încălzirea locuințelor. În acest sens, agenții economici, care sunt cei mai mari poluatori, au fost obligați să treacă la un alt regim de lucru, pentru a reduce poluarea, în special în orele de vârf.

„Agenția de mediu este responsabilă pentru avertizarea agenților economici care dețin surse de poluare să își reducă regimul de lucru. O sursă de poluare în orașele mari este sursa de transport, de aceea noi recomandăm pentru a nu mări nivelul de poluare să se utilizeze în limita posibilităților transportul public. De obicei, recomandăm ca vegetația să fie folosită ca compost, în agricultură.”

Calitatea aerului este măsurată zilnic de specialiștii de la Agenția de Mediu, în cele 18 stații din țară, amplasate în orașe. Capitala este cea mai poluată, fiind urmată de Bălți. Cea mai mare concentrație a poluanților în aer din ultimele două luni a fost înregistrată în Chișinău duminica trecută, când aceasta a depășit cu 1,2 nivelul admisibil.