De la începutul anului 2024, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 48 582 de copii. După acordarea ajutorului medical de urgență 27 144 dintre aceștia au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești, se arată sâmbătă, 1 iunie, într-un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească (CNAMUP).
Potrivit reprezentanților CNAMUP, intervenția ambulanței a fost solicitată cel mai frecvent pentru minorii cu urgențe respiratorii – 26 012 de cazuri, urmate de 6 316 urgențe traumatologice, 1 857 infecțioase, 1110 neurologice, 945 cardiovasculare, 411 toxice și 1 209 urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu.
Echipele AMU au asistat 48 nașteri în condiții de prespital, inclusiv 22 nașteri în ambulanță. În toate cazurile, mamele împreună cu copilașii au fost transportați la instituțiile medicale specializate.
Echipa CNAMUP a felicitat copiii cu Ziua Internațională a Copilului și în contextul începerii vacanței de vară a îndemnat părinții să dea dovadă de mai multă responsabilitate în timpul supravegherii copiilor.
„În fiecare an, la data de 1 iunie sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. Această zi este marcată printr-o serie de activități dedicate celei mai frumoase perioade din viața fiecăruia. Copilăria este inima tuturor vârstelor și întotdeauna trezește în sufletele noastre un sentiment de melancolie.
Echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească adresează un mesaj de felicitare tuturor care trăiesc perioada când toate lucrurile sunt posibile și toate visele sunt realizabile. Fiecare are dreptul la o copilărie protejată și fericită, împreună creștem gradul de conștientizare că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și cei mici au nevoie de sprijinul nostru zi de zi întru prevenirea oricărei situații de risc”.
Începe vacanța de vară, copiii dispun de mai mult timp liber, fiind expuși riscurilor, iar pentru evitarea incidentelor și accidentelor neplăcute, IMSP CNAMUP îndeamnă părinții să dea dovadă de mai multă prudență, atenție și responsabilitate în timpul supravegherii copiilor.