mamaplus

8 Martie: cum este sărbătorită Ziua internațională a Femeii în diferite țări ale lumii

-
//
08.03.2020

Pe 8 Martie estă marcată Ziua Internaţională a Femeii în mai multe țări din lume, inclusiv în Republica Moldova. Cu această ocazie, putem trimite un mesaj de suflet femeilor dragi din viața noastră, fie că vorbim despre mame, fiice, surori, bunici, prietene sau colege. Dacă te întrebi cum este sărbătorită această zi în alte țări, îți oferim în continuare câteva detalii interesante.

Ziua femeii 8 martie este sărbătorită în diferite țări din întreaga lume. În unele țări, este chiar declarată zi liberă oficial, în afară de anii în care 8 martie se sărbătorește în weekend.

În țările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, de 8 martie, bărbații dau cadouri femeilor din viața lor, cum ar fi mame, soții, colege, prietene. Aceste cadouri pot fi flori, dar și diverse bijuterii sau simboluri pentru persoanele dragi.

În Italia, de 8 martie, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Aceste flori reprezintă un simbol italian a Zilei Internaționale a Femeilor, stabilit încă din 1936, de pe timpul dominației fasciste. În Cehia, sărbătoarea a fost uitată după căderea comunismului și destrămarea Republicii Cehoslovace, în mare parte datorită faptului că sărbătoarea era un simbol și avea conotații comuniste. Însă în anul 2004, Parlamentul Cehiei a restabilit-o ca și sărbătoare importantă în întreaga țară. În Bulgaria, 8 martie este privită ca și Ziua Mamei de cele mai multe ori, iar copiii dau cadouri mamelor și bunicilor lor.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

În Rusia, sărbătoarea avea, pe vremea comunismului, conotații strict politice și de interes al statului. După căderea acestui regim, totuși, Ziua Femeii a început să fie privită ca un simbol al frumuseții și al femeilor. 

Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.