Croissantul, unul dintre cele mai cunoscute produse de patiserie din lume, are o istorie extrem de controversată. În mod obișnuit, toată lumea atribuie acest produs tradiției patiseriei franceze, o „minunăție” gastronomică, însoțind cafeaua sau ceaiul, umplut cu branză, cu dulceață, ciocolată sau cremă de vanilie, consumându-se frecvent la micul dejun, alături de fructe proaspete.
Primele legende în legătură cu acest produs datează de pe vremea când turcii, în 1683, asediază Viena. Se spune că un patiser, care lucra până târziu, într-una dintre nopți, îi aude pe turcii care încercau să sape un tunel pe sub zidurile cetății atât de bine apărate, și a alertat straja orașului, care, în acest fel, s-a putut apăra. Străjerii reușesc să prăbușească tunelul peste turci, eliminând pericolul și salvând orașul. Patiserul, care a asistat la întreaga scenă, are geniala idee de a coace, dintr-un foietaj, o prăjitură în forma simbolului turcilor asediatori – Semiluna, pentru ca, în momentul în care concetățenii lui vor mușca din aceasta, să aibă senzația că mușcă din dușmani. Aceeași legendă circulă și câțiva ani mai târziu, înlocuindu-se, însă, Viena cu Budapesta, ca țară de origine a croissantului.
O altă legendă extrem de cunoscută o are în prim plan pe Maria Antoaneta, principesa de origine austriacă, măritată cu regele Franței, Ludovic al XVI-lea. Aceasta este cea care, potrivit tradiției, introduce acest produs de patiserie în Franța, insistând ca bucătarii regali să îi pregătească, după descrierile ei, croissantul care îi aducea aminte de ținuturile natale și de copilărie, Maria Antoaneta având, la vremea respectivă, doar 15 ani.
Potrivit maeștrilor-patiseri, există cel puțin 50 de parametri care trebuie respectați pentru a obține un croissant adevărat: calitatea făinii, a untului, timpul de creștere a aluatului, fasonarea preparatului, temperatura cuptorului, durata coacerii etc.
În contextul Zilei Mondiale a Croissantului, vă prezentăm o selecție de covrigării și patiserii din Chișinău, unde poți găsi croissante delicioase, toate pe gustul tău, pe care le poți savura cu un ceai sau o cafea.
1. „Covrigo” are o varietate de produse: covrigi, pateuri, foietaje, muffins, sandvișuri.
Locație: str. Pușkin 14, str. Decebal 59, str. Alecu Russo 2/1.
2. „La Mămuca” este locul unde poți găsi delicii pe gustul tău: croissante, covrigi cu susan, mac, scorțișoară, cașcaval, dar și gogoși, chifle din foietaj ș.a.
Locație: str. Pușkin 22, str. Ierusalim 7, str. Calea Ieșilor 2/3, bd. Mircea cel Bătrîn 4/6, bd. Ștefan cel Mare 8, str. A. Russo 1/1, șoseaua Hâncești 60/4.
3. „Panadero” oferă o varietate de croassanți gata de a fi copți pentru un mic dejun gustos.
Locație: Rețeaua de magazine Pegas, Nr.1, Fourchette, Fidesco, BONUS, Linella, Rețeaua Velmart/Green-Hills.
4. „Panilino” vă delectează cu torturi, rulade, tartalete, prajituri, plăcinte și checuri, pentru cele mai importante evenimente din viață.
Locație: str. Uzinelor, 17/2.
5. „Rumenel” este o altă alegere potrivită pentru cei care preferă croissante și covrigi de tot felul.
Locație: str. Alecu Russo 1.
6. „Granier” produce următoarele produse: croissante, prăjituri-foietaje, bomboloni, pan al ciocolato, girelle, sandwich-croissant, covrigi cu semințe de susan, mac etc.
Locație: bd. Dacia 23, bd. Moscovei 2/1, str. Ion Creangă 1/3, str. Tighina 55, str. Ismail 86/4, str. Alba-Iulia 75/6, bd. Mircea cel Bătrîn 24/5.
7. „Delice D'Ange” este o cofetărie unde puteți servi cel mai gustos mic dejun. Acolo găsiți prăjituri, foietaje, croissante delicioase, tartalete, dar și o varietate de băuturi calde.
Locație: str. 31 August 1989 117/2.
8. „Panna Cotta” îți oferă cele mai fine deserturi, pe farfurie. Localul pare a fi o lume plină de gusturi şi arome, iar atmosfera încântă prin eleganţă si rafinament.
Locație: str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni str. 22.
9. „FOLK's Croissants” te așteaptă oricând să alegi croissante pe gustul tău: „Ecuador”, „Beef Fest”, „London”, „Mozzarella”, „Amsterdam” și multe altele.
Locație: str. Pușkin 3.
10. „Crème de la crème” este locul în care vă puteți relaxa pe parcursul zilei, în timp ce gustați din cele mai bune deserturi.
Locație: str. Alexandru cel Bun 98A.
11. „Colibri” este cofetăria care îți creează momente dulci. Aceasta îți oferă o gamă largă de produse de patiserie, inspiratedin fantezia unor specialiști de înaltă calificare.
Locație: bd. Moscovei 11/5, str. Decebal 99, CC „ELAT”, etajul 1, butic 46a, str. Madan 87/7.
12. „Biorganic Raw Cafe” - aici găsiţi deserturi şi băuturi raw vegane delicioase făcute cu dragoste de oameni care pun preţ şi pasiune pentru hrana vie şi alimentația sănătoasă.
Locație: str. Mihai Eminescu 39.
Este de precizat că în or. Chișinău sunt și alte cofetării unde se produc, se consumă și se vând dulciuri pur și simplu delicioase.
Delectați-vă!
Sursa: destepti.ro, MamaPlus.md