Prezentatoarea TV, Sorina Obreja, are un program destul de încărcat, dar găsește timp și pentru lectură. Dacă sunteți curioși, iată top-ul cărților care au impresionat-o pe jurnalistă în anul 2018.
„Topul pe care l-am realizat cuprinde cărțile ce m-au impresionat în 2018. Ordinea lor nu am stabilit-o în funcție de cât de mult mi-a plăcut cartea, ci este mai degrabă aleatorie. Voi începe, totuși, cu literatura de ficțiune, pentru că aceasta mă pasionează mai mult”, spune prezentatoarea PRO TV.
1. „Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi” de Herta Muller
„Pun această carte pe locul întâi pentru felul în care și-a turnat autoarea cuvintele în fraze, pentru că am savurat din ea fiecare îmbinare de cuvinte – atâta lirism și atâta poezie este în toate! Muller, o scriitoare germană, originară din Romania, laureată a premiului Nobel pentru literatură în anul 2009, expune trăirile unei femei care este chemată de securitatea lui Ceaușescu pentru „joi la ora 10 fix”. E o carte care nu se începe și nu se termină, la fel ca romanele ce urmează o structură clasică. Narațiunea cuprinde o călătorie cu tramvaiul din care se desprind amintiri, povestiri și sentimente.”
2. „Să nu mă părăsești” de Kazuo Ishiguro
„Un SF care te ține cu sufletul la gură de la primul până la ultimul rând. Este povestea unor clone umane, create pentru a asigura alte vieți, donându-le organele. Oameni de laborator care există între viață și… ultimul act de donare, dar care gândesc, simt, suferă și iubesc. Modul în care aceste ființe descoperă lumea și încearcă să afle cine sunt este tulburător.”
3. „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac
„Este cartea noastră, problemele noastre, Chișinăul nostru, oamenii noștri - copiii din generația mutilată de lipsuri, dar mai ales de lipsa de iubire, crescuți fără căldură și aruncați în viață să se descurce pe cont propriu – toate adunate într-o fetiță plăpândă, dar un personaj puternic conturat - Lastocika. Este un roman crud, unele fraze te înjunghie, altele - îți provoacă scârbă, ceea ce demonstrează uriașa forță de evocare a autoarei. Este romanul nostru, al celor care încă ne amintim detaliile desprinse din Uniunea Sovietică, trăite pe propria piele și care copiilor noștri le vor fi deja străine.”
4. „Bine” de Igor Guzun
„O carte care se joacă – de-a cuvintele, de-a amintirile, de-a senzațiile. O carte din care ai impresia că miroase – a haine abia aduse de la ger, a lemne arse în sobă, a coji de portocală depozitate de bunelul pentru ceai, a copilărie.”
5. „Muzeul Inocenței” de Orhan Pamuk
„Un roman de dragoste și suferință, povestit atât de clar și de iscusit, încât ai impresia că te doare durerea eroului principal. Este istoria din spatele unui muzeu din Istanbul, construit dintr-o mare iubire și dintr-o pasiune aproape obsesivă. Mai mult decât atât, Pamuk vorbește despre conflictul dintre sentimente și tradiția dictată de religie, iar lângă povestea eroilor, te fascinează descrierea orașului și cultura turcă din anii 1970.”
6. „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa
„Este din aceeași gamă - o iubire de-o viață. Un bărbat gata să urmeze până la capătul lumii o femeie pe care nici nu știe cum o cheamă. Acesta o găsește pe continente diferite, sub identități diferite și îi este mereu fidel. Dezamăgirile și suferințele se țin lanț, dar la final, acesta constată că toate împreună i-au adus, de fapt, fericirea.”
7. „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez
„Intră în topul meu pentru 2018 pentru că am recitit cu interes această carte pe care am descoperit-o în adolescență. E despre o iubire ținută „în sertar” cu o perseverență ieșită din comun și lăsată să se înfiripe abia la bătrânețe. E despre vremuri când metodele de comunicare erau altele decât azi, când felul de a aborda pe cineva era diferit, când alte norme morale erau dominante, dar sentimentele erau la fel.”
8. „Origini” de Dan Brown
„Este o carte-film, cu multă acțiune, cu intrigă și suspans așa încât să te țină strâns și să nu vrei să o scapi din mâini. Dincolo de aceasta, e o carte care pune marile întrebări ale omenirii: „De unde venim și încotro ne îndreptăm?” și te îndeamnă să meditezi. Milionarul Edmond Kirsh este ucis chiar în momentul în care se pregătește să răspundă la aceste întrebări, iar de aici încolo, profesorul Robert Langdon este cel care urmează să descopere... descoperirea acestuia. Pe lângă tezele despre trecut și viitor, este impresionantă descrierea operei arhitectului Antoni Gaudi.”
9. „Homo Deus” de Youval Noah Harari
„Expune unele idei asemănătoare despre viitorul omenirii, dar într-o manieră total diferită. Homo Deus este o lucrare științifică, bazată pe cercetările autorului care este un istoric israelian, școlit la Oxford. Biotehnologia este viitorul, homo sapiens este înlocuit, încet de omul-computer, iar „dataismul” ar fi religia de mâine, un termen nou care ar exprima fluxul de date și informații - sunt doar câteva teze expuse în cartea care te lasă să meditezi.”
10. „Homo Aggressivus” de Dorian Furtuna
„Este cartea despre care v-am povestit într-un articol anterior și, căreia îi atribui, la fel, locul întâi în topul lecturilor importante din 2018. Am citit-o cu mare interes și o recomand în continuare.”
11. „Ce spui după bună ziua” sau „Jocurile noastre de toate zilele” de Eric Berne
„Sunt cărțile pe care le-am început în 2018 și pe care le citesc acum. Berne, un psihiatru american, născut în Canada, este cel care a lansat metoda analizei tranzacționale a relațiilor sociale. Lucrările sale vorbesc despre interacțiunile dintre oameni din perspectiva Eu-lui care cuprinde trei stări – copil, părinte, adult. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este teoria scenariului de viață, care potrivit lui Berne, poate fi stabilit de câteva fraze aruncate de părinți în copilărie.”
Sursa: perfecte.md