Cum ne putem da seama că un copil cu vârsta până la un an, a făcutm insolație?
Trebuie luate măsurile necesare chiar de la primele semne de supraîncălzire:
- copilul devine agitat, capricios, nervos;
- pielea se încălzește și roșește;
- are transpirații reci;
- copilul respire greu, gâfâind;
- apare diareea.
Ce se poate întâmpla în cazul în care primul ajutor nu este acordat la timp?
Dacă nu se elimină efectul termic în această etapă, situația se va înrăutăți rapid:
- Pielea devine palidă;
- Copilul are activitatea foarte redusă, devine lent;
- Copilul este foarte fierbinte, dar nu transpiră;
- Se reduce reacția la stimuli;
- Apar spasme, crampe pe față și la extremități;
- Apoi, respirația încetinește sau chiar se oprește, poate surveni coma.
Care este primul ajutor în caz de insolație?
1. In primul rând dezbrăcăm copilul de haine și îl ducem într-un loc ferit de razele soarelui, cel mai bine ar fi într-o încăpere rece, bine ventilată. Este necesar să se facă curent de aer dar care să nu fie îndreptat direct în fața copilului.
2. Copilului trebuie să i se ofere să bea. Băutura dulce sau cea rece în acest caz este contraindicată deoarece, poate provoca crampe stomacale și poate declanșa voma, iar corpul și așa a pierdut deja o mulțime de lichide și probabil este deshidratat. Îi puteți da să bea apă călduță, compot din fructe, ceai din măcieș și mușețel.
3. În caz de insolație, medicamentele antipiretice nu sunt în măsură să reducă febra. Acest lucru trebuie să se facă prin acționarea asupra pielii și a corpului din exterior. Dacă copilul se simte bine puteți să îi faceți un duș de vară răcoritor. În cazul în care copilul dvs se simte rău, ștergeți-l cu un burete înmuiat în apă rece, aplicați-i o compresă rece pe cap, în caz de încălcare a pulsului și respirație, îl puteți bate ușor cu un prosop umed peste piept.
4. Dacă copilul își pierde cunoștința, este necesar de ai duce la nas un tifon imnuiat în pentru a aduce la nas înmuiată în soluție de amoniac. În acest caz, precum și la manifestarea crizelor și și a insolației la copiii mai mici de 3 ani este necesar să se cheme ambulanța. Dacă copilul nu respiră sau nu reacționează, este nevoie ca acesta să fie dus de urgență la spital.
Cum putem evita sau preveni insolația?
În sezonul cald, nu este recomandat să introduceți alimente solide noi în raționul copilului, în schimb trebuie consummate de doauă ori mai multe lichide, sugaruilor li se poate da și apă.
În nici un caz nu lăsați copilul sub razele directe ale soarelui, mai ales când este foarte activ. Între orele 11.00 și 17.00 puteți să vă plimbați cu copilul doar pe la umbră!
Interviu realizat de Cristina Scripnic