Doctor Komarovski: medicamentele și sarcina

Din păcate, trebuie să constatăm că o femeie gravidă se îmbolnăvește tot atât de des ca și o femeie care nu este. Întrucât sarcina nu este o boală, ci doar o condiție temporară specifică a organismului uman de sex feminin, este foarte greu ca în perioada celor nouă luni de zile, să se readapteze.  

Să se readapteze într-atât încât să schimbe din rădăcină atitudinea personală față de medicamente în general și în special – administrarea preparatelor medicamentoase.  Riscul utilizării preparatelor medicamentoase în timpul sarcinii constă în faptul că celule fătului, care se dezvoltă activ, sunt foarte vulnerabile (!) la orice factori de ordin extern. Cea mai neînsemnată tulburare în procesul de dezvoltare al acestor celule, mai ales în primele trei luni de sarcină, pot genera malformații congenitale destul de severe ale organelor fetusului și, respectiv, viitorului copil. Orice preparate medicamentoase pe care și le administrează femeia gravidă, pătrund prin placentă și pot influența dezvoltarea fetusului. Acest lucru nici pe departe nu înseamnă că toate medicamentele exercită un impact negativ, dar reiterez – influențează! Cum ? Asta este deja altă discuție. Pentru că, în marea majoritate a cazurilor, însăși gravida, rudele acesteia, nu au nici cea mai vagă idee – are voie sau nu gravida să înghită aspirină dacă este răcită. Cel mai trist, însă, este faptul că nici gravida și nici rudele ”specialiști” nu înțeleg că fără a-și da seama își asumă decizii responsabile, care în rezultat, le poate marca întreaga viață.

Doctor Komarovski: medicamentele și sarcina

Capacitatea unui anumit medicament de a influența dezvoltarea fetusului depinde de mai mulți factori – proprietățile medicamentului, dozele și perioada de administrare, termenul sarcinii, starea de sănătate a gravidei în general și starea placentei în special. Chiar inițial, preparatele foarte periculoase pentru fetus pot să nu aibă niciun impact negativ și invers.

Orice efecte secundare ale preparatului vorbesc despre sporirea probabilității apariției anumitor probleme, însă, nu indică asupra faptului că probleme vor apărea neapărat. Anume așa, cel mai probabil că nu vor apărea, pentru că prea multe rezerve a investit Creatorul în organismul uman. Nici o femeie însărcinată, cu condiția că este în deplină capacitate mentală, nu-și va crea conștient probleme, sporind astfel riscul apariției eventualelor defecte la propriii urmași!

Bazele teoretice globale în ceea ce privește administrarea medicamentelor în perioada de sarcină includ următoarele:

  1. Oamenii nu-și tratează de sine stătător afecțiunile serioase! De acest lucru se ocupă specialiștii care dispun de pregătirea necesară și care se numesc medici.
  2. Femeile însărcinate cu atât mai mult tu trebuie să practice auto-doctoria.
  3. Faptul că medicul știe ce i se poate unei femei însărcinate și ce – nu, este de la sine înțeles.
  4. Din punctele 1,2 și 3 facem o concluzie logică: doar medicul este pe măsură să prescrie medicamente pentru o gravidă.
  5. Afecțiunile ”neserioase” – strănuturile, tusea, nas înfundat, dureri de cap, febra 37,5, dureri de gât și așa mai departe… sunt tratate nu pentru că fără medicamente nu trece, ci pentru că persoana nu are chef să sufere.
  6. Tendința gravidei de a-și ”ușura” viața poate avea urmări foarte grave… dacă simptomele nu trec și devin insuportabile – adresați-vă la medic. Lăsați medicul să se ocupe de tratament.

Nu uitați niciodată despre faptul că mecanismul de influență a medicamentelor asupra fetusului este foarte greu de examinat. Pentru a determina dacă un anumit preparat medicamentos i se poate administra unei gravide, oamenii de știință:

  • Studiază mecanismul de acționare a preparatului asupra țesuturilor umane;
  • Fac experimente pe animale;
  • Urmăresc gravidele care practică auto-doctoria;

Vreau să rog foarte mult toate gravidele ca, în niciun caz, să nu se aprecieze pe ele și viitorii lor copii în calitate de subiect experimental.

Doctor Komarovski: medicamentele și sarcina

Indicații importante concrete

  1. Dacă este suportabil – suportați.
  2. Dacă vă simțiți rău – mergeți la medic.
  3. Punctele 1 și 2 sunt cu atât mai actuale cu cât termenul sarcinii este mai mic. Se impune prudență maximă în primele trei luni de sarcină!  
  4. Nu procurați niciodată medicamente fără instrucție. În toate cazurile în care un anumit preparat influențează câtuși de puțin sarcina, despre aceasta se va indica, în mod obligatoriu, în instrucție. Dacă preparatul nu are instrucție în limba dumneavoastră maternă, acesta este un preparat la care nici nu trebuie să atrageți atenția. Pentru că, este posibil ca firma producătoare sau chiar medicamentul în cauză să fie interzis în țara în care locuiți.
  5. După ce citiți instrucția, faceți concluziile de rigoare.

Doctor Komarovski: medicamentele și sarcina

Medicul dumneavoastră de familie, spre deosebire de ginecologul dumneavoastră, ar putea să nu știe despre starea în care vă aflați. Respectiv, dacă mergeți la el cu plângeri, spuneți-i că sunteți gravidă înainte ca acesta să vă prescrie tratament. Dacă medicul are dubii în ceea ce privește – se poate sau nu se poate, rețineți că cei mai buni specialiști care dețin toată informația despre medicamentele permise și interzise gravidelor, activează în cadrul birourilor medicale de consiliere genetică. Mergeți anume acolo. Dacă nu ați știut despre sarcină și fiind bolnavă ați consumat anumite pastile, obligatoriu, consultați medicul. La fel, cel mai bine ar fi să discutați cu un specialist în genetică. Repet! reieșind din importanța acestei probleme. Dacă este suportabil – suportați! Dacă nu – mergeți la doctor – mai bine pe el să-l doară capul gândindu-se cu ce vă poate trata.

P.S. Aspirina, despre care am amintit mai sus, produce anomalii fetale în sistemul de coagulare a sângelui. Și este chiar foarte nerecomandabilă gravidelor. În termeni mari de sarcină – în general este categoric interzisă.

P.S.S. Interesant, domnița din reclamă, căreia îi strălucesc ochii de încântare când înghite Aspirin-UPSA, nu cumva este însărcinată ?

Autor: Е. О. Komarovski

Sursa: www.komarovskiy.net