mamaplus.md

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para

-
//
07.09.2015

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Autismul este un verdict sau nu?

Această afirmație se referă la părinții care se înscriu printre familiile în care s-au născut copiii cu tulburări din spectrul autist. Pentru ca autismul să nu devină un verdict, este nevoie de muncă intensă asupta dezvoltării copilului lor, iar prioritățile trebuie puse corect. De obicei, părinții cred că, dacă s-au adresat la specialiștii în domeniu, ei nu trebuie să mai facă nimic, ci trebuie doar să aștepte rezultate îmbucurătoare. Din păcate, în lume există foarte puține cazuri de reabilitare completă. Dacă este autismul un verdict sau nu? Acest fapt îl decid părinții, deoarece atitudinea lor afectează comportamentul altora, precum și faptul dacă copilul lor cu ASD este un copil cu drepturi egale în raport cu celalți copii.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Cum putem afla dacă copilul are tulburări din spectrul autist?

Aceste tulburări pot fi depistate urmărind copilul. De obicei, astfel de caracteristici pot fi observate la vârsta de 2 ani, atunci când nu are loc o dezvoltare tipică. Studiile recente arată că boala poate fi recunoască și la o vârstă mai mică. Nu există teste care să ajute la identificarea ASD, singura metodă de diagnostic este de a observa comportamentul copilului. De regulă, părinții încep să observe aceste tulburări atunci când copilul se confruntă cu adaptare socială la grădiniță. Acești copii nu sunt capabili să se integreze în societate și de obicei se comportă diferit în comparație cu alți copii.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Ce trebuie să facă părinții? Unde trebuie să se adreseze în cazul în care copilul este diagnosticat cu ASD?

În primul rând nu trebuie să intre în panică, cu cât mai repede părinții se vor împăca cu acest fapt, cu atat mai repede vor începe a lua măsuri, iar acest fapt va fi benefic pentru copil. De regulă, părinții sunt foarte sensibili la aflarea unei asemenea noutăți și pierd timp foarte prețios. Există mai multe metode de tratament alternative dar și tratamente medicamentoase, dar parinții trebuie să știe ca autismul nu poate fi vindecat cu medicamente și nu există o reabilitare deplină. Singura metoda care ajută, este o analiză a stării de comportament, astfel încât îi sfătuim pe părinți să caute un terapeut comportamental. Cu cât mai devreme și mai intens începe terapia, cu atât mai bune vor fi rezultatele copilului.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Cum să facă față părinții acestei stări emotive pe care o trăiesc atunci când află despre disgnosticul cu ASD?

Pe mine personal m-au ajutat toate informațiile pe care le-am găsit în internet. Am petrecut mult timp pentru a înțelege semnificația termenului de „autism” și cum să înveț să-mi înțeleg copilul. Autismul este ca și diabetul zaharat, cu care mulți oameni trăiesc luând insulină. Important este să se înceapă terapia la timp și a nu te opri la rezultatele deja obținute. Desigur, părinții au nevoie de pause, departe de această situație și de copiii cu acest diagnostic. Acesta este sfatul psihologilor pentru familiile în care copiii sunt crescuți copii cu ASD.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Există un regim alimentar special pentru acești copii?

S-a dovedit că produsele care conțin gluten influență comportamentul copiilor cu ASD și alte tulburări. Aceste produse contribuie la comportamentul hiperactiv al copilului.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Autismul influiențează dezvoltarea copilului?

ASD este o tulburare omniprezentă în dezvoltare, care se poate manifesta diferit. Se atestă o dezvoltare atipică a majorității competențelor, astfel încât autismul afectează direct dezvoltarea copilului.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Mulți oameni cred că astfel de copii sunt periculoși pentru societate. Este acest fapt un mit?

Ei sunt nici mai mult, nici mai puțin periculoși decât toți ceilalți membri ai societății. În general, comportamentul agresiv nu este tipic copiilor cu ASD, deși, există și excepții. ASD nu este o tulburare psihologică, este o problemă de dezvoltarea și de percepție a lumii, de aceea acești copii nu sunt periculoși.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Există grădinițe și școli speciale pentru acești copii?

La moment există o lege care prevede că și copiii cu ASD ar trebui să frecventeze grădinițele și școlile de rând cu copii sănătoși. Problema este că acești copii nu sunt primiți, se tem de acești copii. Desigur, acești profesori pot fi înțeleși deoarece ei nu au o formare adecvată și nu știu cum să se comporte cu astfel de copii. Această Lege a fost adoptată, dar cum se aplică este deja o altă întrebare, există multe lacune și neajunsuri.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Există cazuri în care unii dintre copiii cu ASD au devenit personalități renumite în toată lumea, cum credeți care este motivul?

Cred că acest lucru se datorează faptului că ei au o viziune atipică asupra lumii. Ei văd lumea altfel, și o percep altfel decât o facem noi. Ei văd lumea în detalii, iar noi vedem imaginea în ansamblu.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Statul susține cumva acești copii?  

Din păcate, ajutorul pe care îl oferă statul este tratamentul medicamentos care este recunoscut în întreaga lume ca fiind ineficient și periculos pentru copii cu ASD.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para În Moldova, unde se pot adresa părinții ai căror copil a fost diagnosticat cu ASD?

În Moldova sunt foarte puține locuri în care părinții se pot adresa după ajutor. Există centre precum "VOINICEL" și "SOS Autism", dar, din păcate acestea sunt situate doar în Chișinău, în afara Chișinăului părinții nu au unde primi ajutor.

Autismul nu este un verdict! Interviu cu specialistul Anastasia Para Ce sfaturi le-ați putea oferi părinților care au copii cu ASD?

Iubiți-vă copii așa cum sunt ei, în rpimul râns ei sunt copii. Ocupați-vă de dezvoltarea lor, investiți în educarea și dezvoltarea lor toate puterile. Copiii cu ASD au nevoie de asta mai mult decât orice, și într-o zi vei rămânea surprins.