Frunzele de spanac conţin o cantitate mare de clorofilă, alături de acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină.

Copilul poate fi alergic la spanac?

Datorită acestor nutrienți, spanacul este considerat cel mai sănătos aliment din lume. Însă, trebuie să știm că este și una dintre cele mai alergenice legume. Acidul oxalic din frunze poate fi eliminat când este fiert, dar nitrații rămân.

Intoleranța la nitrați poate duce la o tulburare a sângelui numită methemoglobinemie, unde sângele nu este în măsură să transfecteze în mod adecvat oxigenul în țesuturi.

Începe prin a da porțiuni mai mici de spanac și dacă observi că bebelușul are reacții, întrerupe consumul și consultă imediat un medic.

Simptomele de alergie la spanac și methemoglobinemia sunt similare, iar acesta este ceea ce va arăta bebelușul în astfel de situații:

Acneea cutanată

Erupții mici de culoare roșie care se formează în grupuri și sunt destul de mâncărime

Durerea abdomenului

Durere perpetuă bruscă în abdomen. Copilul poate avea, de asemenea, diaree și vărsături frecvente.

Umflarea feței

Umflarea este concentrată în jurul nasului și ochilor. Pleoapele se umflă atât de tare încât bebelușul nu-și poate deschide ochii în mod corespunzător.

Chiar și mușchii gâtului ar putea fi afectați, vor fi dificultăți la înghițire.

Insuficiență respiratorie

Bebelușul respiră greu și se simte asfixiat datorită mușchilor umflați ai gâtului din jurul traheei/traheei. Degete colorate albastru (în special pentru methemoglobinemie) Degetele vor avea pete albastre mai ales în jurul vârfurilor. Corpul poate avea o tentă albăstruie.

Slăbiciune generală

Copilul va fi cel mai adesea somnoros și va părea anormal dezinteresat în orice activitate.

Dacă aveți chiar și cea mai mică suspiciune cu privire la alergie sau methemoglobinemie, atunci grăbiți copilul la medic.

Asistența medicală promptă este ceea de ce copilul are nevoie în astfel de situații.

Sursa: libertateapentrufemei.ro