mamaplus

Încă 9 medicamente pentru tuse au fost retrase din vânzare

-
//
19.02.2019

Nouă medicamente similare cu „Eurespal” au fost retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului. Aceeași decizie a fost aplicată și în cazul altor două comercializate în afara Uniunii. 

mamaplus

Toate conțin fenspirida, substanță care era benefică în combaterea tusei productive, dar care provoacă probleme cardiace, au descoperit studii recente.

Agenția a comunicat imediat decizia tuturor statelor membre iar farmaciștii au fost somați să retragă imediat produse le de pe raft. Chiar și pacienții aflați în mijlocul tratamentului sunt somați să-l întrerupă și să aducă medicamentul în farmacii, pentru a fi distrus, scrie Libertatea. 

Mai mulţi pacienţi care foloseau aceste medicamente pentru tuse au acuzat tulburări bruşte de ritm cardiac. Specialiștii au făcut teste pe animale, iar rezultatele recente au confirmat cauza tulburărilor cardiace ca fiind fenspirida.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, medicamentele conținând fenspiridă erau vândute în Bulgaria, Franța, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia și România, sub mai multe denumiri, cum ar fi Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.

Sursa: ziarulnational.md