Cum alegem pepenele galben?

Cum alegem pepenele galben?

-
//
15.09.2014

La drept vorbind, să alegi în sezon un pepene galben delicios este o sarcină dificlă. De la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lui septembrie putem fără careva restricții să savurăm din aceste legume cu o aromă irezistibilă și un gust delicios. Există însă câteva reguli de alegere a pepenelui galben.

Cum alegem pepenele galben?

Aroma

Pepenele galben copt are un miros fantastic: el miroase a miere, vanilie și flori. Mirosul dulce și greu denotă faptul că pepenele este prea copt. Dacă pepenele nu are aromă, înseamnă că este verde. Unele persoane consideră că nu este bine să miroși pepenele în public. În realitate, acest lucru este absolut normal, iar cei din jur vor înțelege imediat că sunteți un mare specialist în pepeni galbeni.

Aspectul exterior

Un pepene galben de calitate are o suprafață netedă, frumoasă, nu are pete, urme de lovituri și fisuri. Vânzătorul poate spune, că pepenele cu crăpături este copt și suculent – însă nu-i dați crezare. Căutați unul întreg fără defecte. Mărimea pepenelui, de regulă nu vorbește despre nimic: sunt soiuri de pepeni dulci, mărimea cărora este foarte mică. Însă înainte de cumpărare, neapărat trebuie să țineți în mană leguma: ea trebuie să fie un pic grea.

Elasticitatea

Pepenele galben nu trebuie să fie moale, însă nu și ca fierul. De regulă, pepenele copt la palpare este elastic și un pic moale la capete. Dacă degetul se afundă prea tare în aceste locuri, înseamnă, că pepenele este prea copt și nu merită să-l cumpărați.

Cum alegem pepenele galben?

Culoarea și forma

În dependență de soi, pepenele galben diferă după culoare și formă. De exemplu, cel mai renumit soi ”Kolhoznița” se aseamănă cu o minge netedă pentru copii. Iar pepenele ”Torpeda” amintește de o minge de culoare verde-galben pentru fotbalul american. În acest caz nu se poate de recomandat ceva special, doar să nu alegeți pepeni verzi. Încercați să zgâriați coaja pepenelui cu unghia: cel copt este ușor de zgâriat, iar cel verde va rămâne integru.

Locurile de vânzare

Nu se recomandă să cumpărați pepeni galbeni la marginea drumului. Cel mai bine este să mergeți la piață. Acolo și oferta este mai mare, dar și cu vânzătorii puteți schimba două vorbe. Însă nu acceptați să vă taie pepenele. Miezul dulce al pepenelui este steril, cea mai mică deteriorare a lui dă startul înmulțirii a miliarde de bacterii, iar consecințele pot fi grave.