Cea mai bună modalitate de a lupta cu boala e să nu te îmbolnăvești. În acest scop copiilor li se fac vaccinuri chiar în primele zile de la naștere, care îl vor proteja pe copil de cele mai periculoase și mai complicate boli. Dar și vaccinul poate  cauza reacții negative sau complicații. Ce se poate întreprinde dacă copilul se simte rău după vaccinare?

După vaccinare: trebuie de luptat contra reacției la vaccinuri?

Ce înseamnă „reacție la vaccin”

De vaccin se leagă două principii esențiale – imunogenitatea și reactogenitatea. Prima caracterizează posibilitatea vaccinului de a dezvolta anticorpi. Adică – unele vaccinuri pot „impune” organismul  deja după prima vaccinare să se protejeze (așadar aceste vaccinuri au o imunogenitate sporită), iar altele trebuie repetate pentru a obține cantitatea necesară de anticorpi (având un nivel scăzut de imunogenitate).

Vaccinul niciodată nu constă doar din anticorpi (imunitate). În afară de aceștia în componența lui mai intră și fragmente de celule, alte substanțe care ajută la stabilizarea vaccinului etc. Anume aceste componente pot cauza reacții adverse în organismul copilului (de exemplu, febră, întărirea locului înțepăturii, înroșirea pielii, greață și lipsa poftei de mâncare). Toate aceste reacții posibile se numesc reactogenitatea vaccinului.

Vaccinul ideal – vaccinul cu imunogenitate înaltă și cu reactogenitate scăzută. Exemplul clasic – vaccinul contra poliomielitei: reactogenitatea este aproape de zero și copilul se simte aproape ca înainte de vaccinare.

Iată care  pot fi reacțiile adverse:

  • generale (febră, lipsa poftei de mâncare, slăbiciuni, erupții cutanate etc.);
  • locale (când în locul înțepăturii a apărut vreo reacție – înroșire, întărire, iritație ș.a.).

După vaccinare: trebuie de luptat contra reacției la vaccinuri?

Deseori reacțiile pe care părinții le consideră negative (înroșirea pielii, de exemplu, în locul înțepăturii) în realitate sunt reacții pozitive. Există o explicație științifică: pentru a atinge o imunogenitate maximală a unui sau altui vaccin este nevoie de un proces inflamator temporar în organism.   Și pentru aceasta în multe vaccinuri moderne se adaugă special alte componente. Aceste componente provoacă un proces inflamator în locul înțepării, stimulând producerea celulelor imunitare. Orice proces inflamator, chir și unul nesemnificativ, poate determina creșterea temperaturii, paloarea și lipsa poftei de mâncare și alte simptome de scurtă durată. Acestea se consideră normale.  

Reacțiile locale după vaccinare nu durează mult – de exemplu, întărirea și înroșirea locului de vaccinare se absorb timp de 2 luni. Dar nu e nevoie de nici un tratament pentru aceasta, decât de timp și răbdare din partea părinților.

Vă amintim: deosebirea dintre reacțiile la vaccin (chiar dacă pare negativă) și complicațiile după vaccinare sunt colosale. Reacția este un fenomen prevăzut și temporar. De exemplu, la vaccinul DTP reacționează toți copii (cca 78 din 100) –ori crește febra în primele zile de la vaccinare ori apare slăbiciunea și pierderea poftei de mâncare etc.

Chiar dacă se observă la copil o stare de rău (irascibilitate, febră, pierderea poftei de mâncare, capriciozitate și plâns), atunci, de regulă, aceasta se observă în primele trei zile de la vaccinare și poate dura de la 1 la 5 zile. Dacă copilul este „bolnav” timp de cinci zile, trebuie să vă adresați medicului specialist după ajutor.

După vaccinare: trebuie de luptat contra reacției la vaccinuri?

Și încă un moment important: pe cât de negativă v-ar părea reacția la prima vaccinare (chiar și în cazul DTP sau vaccin împotriva poliomielitei, care se repetă), aceasta nu reprezintă  un motiv de a evita celelalte vaccinări. Pentru că, în majoritatea cazurilor, aceste reacții sunt acceptabile și au un caracter temporar.

Ce determină complicațiile

Mult mai serioase sunt complicațiile care apar după vaccinare. Acestea au  un caracter mai complicat decât reacțiile și sunt imprevizibile, precum este imprevizibil primul acces de alergie. Da, unele organisme nu tolerează componentele vaccinului, ceea ce  provocă apariția complicațiilor. 

Din păcate, medicina contemporană nu a descoperit modalități de probă, care ar determina intoleranța la componentele vaccinului.

Apariția complicațiilor la unul dintre vaccinuri depinde de particularitățile individuale ale organismului copilului, dar  nu de vaccin. Gradul de complexitate a reacțiilor la vaccin depinde și de calitatea acestuia.  Dar nu există niciun motiv de panică, riscul de apariție a complicațiilor este de o sută de ori mai mic decât de îmbolnăvire de o boală periculoasă.

Dar pe de altă parte, dacă, de exemplu,  la prima vaccinare cu vaccinul de poliomielită au părut complicații în organismul copilului, atunci aceasta reprezintă un indiciu clar pentru a nu  repeta  celelalte vaccinuri analoage.

După vaccinare: trebuie de luptat contra reacției la vaccinuri?

Sumar: ce este permis după vaccinare

Așadar, scurt și laconic – despre ceea ce este permisibil și ce nu în primele zile de la vaccinare.

Ce trebuie și ce e permisibil după vaccinare:

  • Plimbările la aer curat nu doar sunt permise, dar și necesare!
  • Dar evitați locurile aglomerate (pe parcursul a 3-5 zile nu vă plimbați pe terenul de joacă, în parcuri, nu mergeți la magazin, bănci, bibliotecă, policlinică etc.);
  • Dacă se observă creșterea temperaturii, se administrează antipiretice (dar nu se dau pentru profilactică!);  
  • Nu îmbăiați copilul.

Ce nu e bine să faceți după vaccinare:

  • Să schimbați radical modul de viață (să evitați plimbarea și băița);
  • Să-i dați copilului antipiretice în scop profilactic (adică înainte ca temperatura să crească);
  • Să-l impuneți să mănânce.

Și principalul ce trebuie să întreprindă părinții în primul rând – să supravgheze starea generală a copilului. Și să aștepte cu răbdare câteva zile dacă au apărut reacții la vaccin și să nu ezite să se adreseze la medic dacă au apărut complicații.

După vaccinare: trebuie de luptat contra reacției la vaccinuri?

Sursa