Constipația este una dintre cele mai frecvente acuze (plângeri) descrise de pacienți. Se întâlnește frecvent la copii mici, femei gravide și persoane mai în vârstă de 65 ani, dar poate apărea la orice vârstă. Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații.

Multe persoane consideră că sunt constipați, în timp ce au un tranzit intestinal absolut normal. Această situație apare din cauza percepției greșite despre frecvența normală a scaunului și anume de a avea un scaun în fiecare zi.

Din ce cauze apare și cum se manifestă constipația, aflăm de la dr. Veronica Ciorbă-Cumpătă, specialist gastroenterolog la Centrul Medical MediPartner.

mamaplus

Frecvența obișnuită (normală) a evacuării maselor fecale, variază de la om la om și poate fi de la 3 ori pe zi până la 3 ori pe săptămână sau 1 dată la 2 zile.

Aceasta se datorează mai multor factori: cât de rapid se digeră alimentele consumate, cât de des mâncăm și ce produse anume, cât de multe lichide consumăm și dacă facem mișcare, precum și de factori legați de deprinderile individuale ale fiecăruia dintre noi (modificarea camerei de baie – călătorii, vizite). Se mai întâmplă să fie scaune mai rare decât în mod obișnuit, însă de obicei este vorba despre constipația temporară, care se rezolvă de la sine.

Deci, ce înseamnă constipație?

Constipația se definește prin evacuarea dificilă sau rară a scaunelor, senzația de evacuare incompletă după defecație (actul de evacuare a maselor fecale) sau consistența crescută și în cantități mici a materiilor fecale. Adică, persoana petrece mai mult timp în camera de baie sau WC, trebuie să depună un efort suplimentar pentru eliminarea scaunului dur sau simte necesitatea de a merge repetat la baie pentru golirea ampulei rectale (porțiunea finală a intestinului gros).

Ce se întâmplă în interiorul corpului?

Intestinul gros (colonul) reprezintă ultimul segment al tubului digestiv, cuprins între intestinul subțire și anus (orificiul de evacuare). Are rol primordial în absorbția apei (1 – 1,5 l în 24 h), electroliților  și vitaminelor, de asemenea în depozitarea și evacuarea maselor fecale (resturile alimentare neutilizabile de organism, metaboliți finali, medicamente și substanțe toxice). Odată cu pătrunderea chimului alimentar din intestinul subțire și trecerea lui până la capătul terminal al intestinului gros, se absoarbe multă apă, în jur de 70 – 80%. Contracțiile (mișcările) mușchilor colonului împing resturile formate spre rect. Astfel, treptat chimul semilichid își modifică aspectul, iar în momentul când acesta ajunge la final devine solid.  Constipația apare atunci când intestinul gros absoarbe prea multă apă sau când contracțiile musculare sunt prea lente. În consecință masele fecale persistă prea mult timp în colon, suficient de mult pentru o absorbție secundară de apă din materiile fecale.

Care sunt cauzele ce determină constipația?

Factorii ce pot provoca constipația sunt foarte diferiți: factori legați de pacient (vârstă, regim alimentar dezechilibrat, sedentarismul, stres, consum redus de lichide, sarcină, amânarea mersului la baie sau WC în momentul necesar), factori digestivi (hemoroizi, fisuri anale, cancer colorectal, sindromul colonului iritabil, ocluzie intestinală parțială, etc), factori extradigestivi (depresia, diabet zaharat, insuficiența renală cronică, boli neurologice, hipotiroidismul, etc.), medicamente favorizatoare (antidepresive, antacide ce conțin calciu și aluminiu, abuz de laxative, diuretice, antihipertensive, etc). Rezolvarea cauzei duce la rezolvarea constipației.

Cum se manifestă?

Constipația se poate manifesta diferit. Persoanele, ce suferă de constipație, descriu mersul la baie sau WC, ca pe unul de durată, dureros și cu multe eșecuri. Scaunul este dur, uscat, în cantități mici („ca mărgelele sau boabele de poamă”), iar uneori asociat cu un efort enorm pentru eliminare („mă chinui, de parcă nasc”). În alte situații, persoana descrie scaunul cu aspect normal, doar că evacuarea acestuia are loc o dată la 3 zile și mai mult („m-am încuiat”), fiind asociat cu balonare și disconfort abdominal sau o caracterizează precum o senzație de greutate în regiunea anală după mersul la baie, până la incomoditatea de a se așeza, din cauza evacuării incomplete.

mamaplus

Constipația poate fi însoțită și de alte simptome, care agravează starea pacientului:

  • intestinale („am impresia că ceva se mișcă în interior, apoi se oprește, și iar începe, iar după ce merg la veceu totul este bine”);
  • disconfort abdominal, balonare / meteorism (acumulare de gaze în intestin cu mărirea în volum a abdomenului – „am senzația că voi exploda într-o zi”); 
  • flatulență (eliminarea gazelor rezultate în urma digestiei, cu un miros urât, provocând incomoditate – „încerc să evit pe cei din jur, nu mai pot suporta această stare și miros”);
  • grețuri sau vome post-alimentare („după ce mănânc ceva îmi apasă stomacul și nu mă lasă până nu vomit”);
  • dureri rectale („mă frige acolo și îmi este greu și frică să merg la baie”);
  • pătarea lenjeriei intime cu materii fecale („nu știu când și cum, nici nu am simțit, când am văzut deja eram murdar”);
  • pierderea poftei de mâncare, slăbiciuni generale.

Care sunt semnele de alarmă (îngrijorare)?

Simptomele asociate scaunului constipat, ce pot semnala o afecțiune gravă (ex. cancer colorectal) sunt:

  • scaun cu sânge proaspăt (roșu-aprins) sau negru (ca zațul de cafea, ca păcura);
  • anemie prin deficit de fer neexplicată (scăderea hemoglobinei);
  • sângerare rectală în cantități mari;
  • slăbiciuni marcante;
  • pierderea nemotivată în greutate;
  • debutul bolii la o vârstă mai mare de 45 ani;
  • rude (părinți, bunei, frați) ce au suferit de cancer colorectal;
  • dureri abdominale moderat-severe;
  • abdomen rigid;
  • dureri la defecație;
  • lipsa totală a scaunului și emisiilor de gaze asociată cu dureri;
  • crampe violente în abdomen care se intensifică cu timpul și sugerează o ocluzie intestinală acută.

În caz că aveți așa semne sau cineva din apropiați prezintă descrierea dată, este necesar de adresat cât mai rapid posibil la medicul specialist.

Constipația nu este o boală, ea reprezintă un simptom ce poate indica prezența unei patologii digestive sau extradigestive, de aceea odată cu apariția ei este necesară intervenția medicului gastroenterolog. Adresarea la timpul potrivit este foarte importantă și ajută în prevenirea unor boli grave, precum și în profilaxia complicațiilor legate de constipație.

Mai multe informații găsiți pe www.medipartner.md

Adresă: bd. Moscova, 15/7
Telefon: 022 024 488
(373) 60 024 888

Adresă: str. Testemițanu, 37
Telefon: 060 814 222
(373) 22 009 012