O tarta cu mere va scoate mereu din încurcătură când nu știți ce desert sa pregătiți. Tarta Tatin este unul din cele mai cunoscute deserturi cu mere, iar Chef Jamie Oliver are o rețetă specială, foarte simplă de preparat, absolut delicioasa și fina. Se mănâncă tarta ata de repede că se pare că trebuiau pregătite două.
Jamie Oliver |
Iată cum se face Tarta Tatin a la Jamie Oliver:
5 -6 mere, de preferat un amestec de soiuri dulci și acrișoare
100 g zahăr
100 ml Calvados (coniac din mere)
1 păstaie vanilie, tăiată în jumătate de lungime și cu semințele scoase
60 g unt tăiat cubulețe
250 g aluat foietaj
înghețată la deservire câte o bilă pentru 1 persoană
Se curăță merele, se taie în jumătăți și se scot cotoarele. Apoi merele se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu-și schimba culoarea.
Se pregătește sosul de caramel pentru tartă. Într-o tigaie pentru cuptor, se pun zahărul, coniacul și păstaia și semințele de vanilie. Se ține la foc mediu până când se dizolvă zahărul și se formează un caramel ușor. Atenție! Caramelul este foarte fierbinte, nu trebuie atins sau gustat!
Se adaugă jumătățile de măr, se amestecă bine și se mai lasă pe foc în jur de cinci minute sau până când să înmoaie ușor merele.
Se acoperă totul cu aluatul de foietaj și se împing bine marginile în jos cu o lingură de lemn. Se pune la cuptor încălzit la 190С pentru 25-30 de minute. Când e gata se răstoarnă pe o farfurie întinsă, cu foietajul în jos. Se poate servi cu frișcă sau înghețată. Tarta se servește călduță sau chiar răcorită complet sau a doua zi când se îmbibă și mai mult. O rețetă simplă și delicioasă.