Tortul de ciocolată cu denumirea ciudată de „Baumkuchen” este un desert tradițional de origine germană. În traducere din limba germană, „Baumkuchen” înseamnă prăjitură-copac, iar denumirea i-a fost atribuită datorită straturilor sale originale albe și cafenii, asemănătoare cu inelele unui copac.
MOD DE PREPARARE
1. Înainte de a începe prepararea tortului de ciocolată, trebuie să aprindeți cuptorul, ca să se încălzească până la temperatura de 210 de grade. Pentru pregătirea aluatului, topiți ciocolata neagră pe baia de apă sau în cuptorul cu microunde și răciți-o până la temperatura camerei.
2. Într-un alt vas bateți untul, lăsat în prealabil să se înmoaie, cu 100 g de zahăr și extractul de vanilie.
3. Treptat, continuând să bateți, adăugați gălbenușurile separate de albușuri, făina şi amidonul.
4. După prepararea aluatului, bateți separat albușurile până obțineți o spumă consistentă și adăugați treptat zahărul rămas.
5. Împărțiți compoziția pentru aluat în două părți egale. Într-una turnați ciocolata topită și jumătate din albușuri. Cealaltă jumătate de albușuri adăugați-o în partea albă a aluatului.
6. Coacerea blaturilor. Pentru a obține structura multistratificată unică a tortului, turnați aproximativ 100 g de aluat de ciocolată pe fundul formei așternute cu pergament, apoi dați tava la cuptor pentru aproximativ 2 minute, până este gata. Deasupra foii de ciocolată turnați o cantitate egală de aluat alb și coaceți alte 2 minute.
7. Repetați procedura până terminați ambele părți de aluat. În consecință, trebuie să obțineți aproximativ 10 blaturi.
8. Pregătirea cremei. Bateți smântâna cu zahărul și sucul de lămâie până se îngroașă. Turnați compoziția obținută pe suprafața tortului, apoi dați-l pentru încă 10-15 minute la cuptor.
9. După ce se răcește, puteți îndepărta pereții formelor și turna glazura. Pentru pregătirea glazurii, topiți pe baia de apă sau în cuptorul cu microunde untul cu ciocolata, până obțineți o compoziție omogenă. Amestecați bine și răciți.
10. Adăugați smântâna și vanilia. Ulterior, bătând continuu, integrați treptat zahărul pudră. Ca rezultat veți obține o cremă-glazură omogenă.
11. Ungeți tortul pe toate părțile cu aproximativ 2/3 de glazură.
12. Aranjați deasupra jumătățile de căpșuni, spălate și tăiate în prealabil, apoi decorați cu glazura rămasă. Înainte de servire, tortul de ciocolată trebuie ținut la frigider.