MOD DE PREPARARE
1. Pentru aluat, bateți un ou cu zahărul vanilat și coniacul. Adăugați bicarbonatul, smântâna și untul topit. Amestecați și încorporați treptat făina cernută. Frământați un aluat tare și elastic, tăiați-l în 10-12 bucăți.
2. Întindeți fiecare bucată până obțineți o turtă subțire, împungeți cu furculița în câteva locuri și coaceți pe o tavă așternută cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 °С, până prinde o culoare aurie-deschisă, aproximativ 5-7 min. Lăsați toate foile să se răcească.
3. Pentru cremă, frecați 0,25 pahare de zahăr cu gălbenușurile, adăugați 1,5 linguri de făină și 2 linguri de lapte. Turnați cele 2 pahare de lapte într-o cratiță cu fundul gros, adăugați zahărul rămas. Aduceți până la fierbere la foc mic, amestecând cu telul, pentru ca zahărul să se topească.
4. Reduceți focul la minimum. Turnați câte puțin compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe și crema să nu se ardă. Fierbeți până se îngroașă, aproximativ 10 min. Răciți.
5. Bateți untul până devine pufos, apoi adăugați-l în cremă în porții mici, bătând continuu. Dați crema la frigider pentru 20-30 min.
6. Ungeți foile cu cremă, aranjați-le una peste alta. Lăsați o foaie și puțină cremă pentru servire. Puneți tortul în frigider pentru 6-8 ore. Înainte de servire, ungeți suprafața superioară cu crema rămasă și ornați tortul cu foaia mărunțită.