Pui în sos cremos de brânză și vin este o idee ce vă poate încânta papilele gustative, ca o poveste frumoasă ce trebuie savurată încet, astfel încât totul să atingă cele mai sensibile simțuri. Rețeta se prepară repede și foarte ușor.
INGREDIENTE:
2 bucăți de piept de pui tăiat în 4 – pe lungime
Pentru marinată:
- 4 steluțe anason
- 1 băț de scorțișoară rupt în jumătate
- 1 linguriță vârfuită „7 condimente” (condiment libanez ce conține boia dulce, chimion măcinat, coriandru, cuișoare, nucșoară, scorțișoară și cardamom măcinate)
- 1/2 linguriță de boia dulce
- 1 deget de ghimbir proaspăt
- câteva feliuțe de ardei iute
- coajă rasă de lime + 2-3 felii
- 1 lingură de miere de albine
- 200 ml vin
- 50 ml ulei de măsline
- 2 crenguțe de oregano proaspăt – opțional
Pentru sos:
- 2 căței de usturoi
- câteva fâșii de ardei iute
- ulei pentru prăjit
- 6-8 roșii uscate în ulei
- 180 ml smântână pentru gătit
- 100 g parmezan ras
- 60 g amestec de brânzeturi care se topesc (mozzarella, cheddar, emmentaler)
- piper proaspăt măcinat
- sare – după gust
Pentru garnitură:
cartofi dulci copți
PREPARARE:
Cu 8 -12 ore înainte de a găti puiul îl marinăm. Aranjăm bucățile de pui într-un vas, le condimentăm, adăugăm feliile de lămâie verde (fără a le stoarce), crenguțele de oregano, apoi amestecăm vinul cu ulei și miere și îl turnăm peste pui.
Acoperim cu o folie alimentară sau un capac ce sigilează, punem la frigider și scoatem de la rece doar înainte să le gătim.
Este bine ca atunci când avem puiul gătit să avem și garnitură caldă. Din acest motiv vom coace cartofii dulci înainte de a începe să gătim puiul. Îi lăsăm în cuptor, după ce s-au copt, cât timp ne ocupăm de acesta.
Prăjim bucățile de pui în uleiul încins. Când încep să se rumenească adăugăm usturoiul și ardeiul doar cât să dea aromă. Când încep să se prăjească le scoatem din ulei. Când toate bucățile de pui sunt gătite scurgem uleiul, lăsând în tigaie doar puțin - aproximativ 2 linguri. În aceeași tigaie vom turna smântâna, punem brânzeturile, roșiile uscate, piper proaspăt măcinat și lăsăm pe foc până se topesc bine brânzeturile. În acest timp amestecăm în tigaie și încercăm să scoatem ce este mai bun din roșiile uscate, apăsând cu o lingură pe carnea acestora. Se va „topi” și va da un gust foarte bun. Spre final, adăugam și 2-3 linguri din marinată, mai lăsăm un minut pe foc și sosul este gata.
Pentru plating aranjăm felii de cartof dulce, turnăm puțin sos peste ele, apoi adăugăm pieptul de pui. Decorăm cu câteva frunzulițe de pătrunjel verde.