Postul Mare: consumăm alimente crude

Postul Mare: consumăm alimente crude

-
//
25.02.2015

Postul Mare – este un motiv perfect nu doar pentru curățarea sufletului și a gândurilor, dar și a organismului. Prima săptămână a Postului Paștelui este foarte strictă, având elemente comune cu vegetarianismul, și anume consumul alimentelor crude. 

Postul Mare: consumăm alimente crude

Consumul alimentelor crude - este una dintre direcțiile vegetarianismului, însă cu cerințe mult mai dure. Baza alimentației este alcătuită din produse vegetale fără a fi prelucrate la foc sau abur, adică fără o prelucrare termică. 

Se consideră, că un regim similar de alimentație permite o mai bună digerare a substanțelor nutritive. Mai mult, potrivit adepților raw foodism-ului, consumând hrană vie, omul absoarbe energia solară, acumulată de plante. Focul la adepții raw foodism-ului – semnifică începutul distrugător, iar alimentele preparate cu ajutorul lui, se consideră inferioare din punct de vedere biologic. Excepție face doar pâinea coaptă din cereale integrale fără drojdie. Există mai multe scheme de consum a alimentelor crude. Unii recomandă să se alimenteze cu fructe, alții cu nuci și legume, a treia categorie – cu boabe crude (sau înmuiate în apă). Toate cele trei scheme pot fi unite în una - și la fel va fi o alimentație bazată pe produse crude. Rețineți însă, că în cazul unei scheme combinate, fructele trebuie consumate în calitate de gustare, și nu în calitate de desert – doar atunci ele pot fi asimilate în totalitate de către organism. 

Temperatura alimentelor trebuie să fie de temperatura aerului în cameră: nu se permite consumul bucatelor, imediat scoase din frigider, în caz contrar prea multă energie proprie va fi utilizată pentru încălzirea produselor consumate. Bucatele din produse crude preparate (salate, piureuri, etc) trebuie consumate imediat – ele nu pot fi păstrate. 

Postul Mare: consumăm alimente crude

”Pro”

* adepții raw foodism-ului suferă mai rar de cancer și boli de inimă. 

* Curățarea de profilaxie a organismului – este o condiție obligatorie pentru o siluetă frumoasă. De exemplu, în perioada Postului Mare (7 săptămâni) puteți pierde până la 12 kilograme. 

* Consumul alimentelor crude este cea mai bună soluție împotriva afecțiunilor intestinului, a constipațiilor și hemoroizilor. 

* Tratarea prin intermediul consumului de alimente crude dă rezultate bune în cazul diverselor boli de piele (de exemplu, acneea). 

* Produsele care nu sunt prelucrate termic umple întreg volumul stomacului, lucru care permite aplicarea raw-foodism-ului pentru diminuarea considerabilă a greutății. Singurul lucru de care nu trebuie să uitați – evitați produsele cu un conținut sporit al valorii energetice (de exemplu, curmale, stafide, nuci, pepeni galbeni). Apropo, în cazul obezității, tratarea cu alimente crude oferă rezultate mai bune, comparativ cu tratarea prin foame! 

* În pofida stereotipurilor create, adepții raw foodism-ului nu renunță la proteine (desigur, dacă regimul alimentar este alcătuit corect). Asta pentru că cele mai multe proteine se conțin în nuci, boboase (linte, fasole, mazăre și în special soia), spanac, conopidă, varză creață și cereale.

Postul Mare: consumăm alimente crude

”Contra” 

* Boboasele în formă crudă fac organismului mai mult rău decât bine 

* Consumul alimentelor crude poate provoca exacerbarea pancreatitei cronice sau a gastritei. 

* Trecerea la consumul alimentelor crude trebuie să fie treptată. Renunțarea bruscă de la regimul alimentar obișnuit este periculos pentru sănătate. În primele zile și săptămâni nu vă abțineți de la dorința de a mânca ceva din regimul obișnuit. Cu timpul, astfel de dorințe vor apărea tot mai rar. Totuși, într-un mod decisiv și fără compromisuri trebuie să excludeți din alimentație produsele de cofetărie, extractele (de exemplu, bulionul din carne), supele-pireuri și pastele făinoase. 

* Multe produse, precum grâul conțin substanțe mai puțin benefice, care sunt eliminate doar la prelucrarea termică. 

* Consumul de alimente crude are restricții. Acest regim nu poate fi folosit de copii și oamenii în etate. Nu se recomandă consumul de alimente crude nici persoanelor alergice – ei reacționează la anumite proteine, care doar în cazul unei prelucrări termice se schimbă într-atât, încât sistemul imunitar al persoanei alergice nu reacționează la ele și alimentele sunt digerate fără dificultăți. 

Postul Mare: consumăm alimente crude