MOD DE PREPARARE
- Curățați ceapa, morcovul și usturoiul. Tăiați morcovul pai gros de lungime medie, iar ceapa – feliuțe subțiri. Usturoiul lăsați-l întreg.
- Spălați gutuia cu peria, tăiați-o în 8 părți, îndepărtați cotorul și tăiați miezul felii nu prea mari. La necesitate, spălați fructele uscate. Tăiați caisele felii.
- Într-un ceaun sau într-o cratiță mare cu fundul gros încălziți uleiul, puneți ceapa, căliți-o la foc iute, amestecând, timp de 5 minute. Adăugați morcovul și gutuia, prăjiți, amestecând, alte 5 minute.
- Adăugați în ceaun usturoiul, caisele, stafidele și condimentele, sărați. Turnați 700 ml de apă, amestecați și fierbeți la foc mediu timp de 10 minute.
- Concomitent, fierbeți orezul în felul următor: puneți orezul într-o cratiță, sărați, turnați o cantitate mare de apă (3-4 litri) de apă fierbinte, amestecați, puneți la foc mediu, aduceți la fierbere, amestecați încă o dată și fierbeți 15 minute. Strecurați orezul, lăsând să curgă apa, dar nu toată.
- Puneți orezul în ceaun, acoperiți bine cu un capac, pentru ca aburul să nu iasă (cel mai bine este să înveliți cu folie). Gătiți la foc mic timp de 20-30 minute. Luați de pe foc, înveliți ceaunul într-o pătură, lăsați să se pătrundă. Amestecați bine înainte de servire.