Pilaf azer cu pui

Pilaf azer cu pui

-
//
21.01.2016

Pilaful este o mâncare foarte potrivită pentru o petrecere la vilă. În primul rând, acest fel de mâncare nu necesită multe gustări, sunt suficiente câteva salate ușoare, precum și câteva farfurii cu roșii, castraveți și verdețuri (ceapă verde, usturoi tânăr, busuioc, tarhon, coriandru, mentă). În cel de-al doilea rând, la prepararea pilafului pot fi atrași și oaspeții. De regulă, ei participă cu multă plăcere la acest proces. Perfecte în aceste scopuri sunt pilafurile azere – ele constau din câteva părți, fiecare fiind pregătită și servită separat.

Pilaf azer cu pui

MOD DE PREPARARE

1. Spălați orezul într-o cantitate mare de apă, schimbând-o periodic. Ultima apă trebuie să fie perfect limpede. Lăsați la înmuiat orezul în apă îmbuteliată timp de 30 de minute. Apoi fierbeți 1,5 l de apă proaspătă, ușor sărată, vărsați orezul și fierbeți, îndepărtând spuma, până este pe jumătate gata, aproximativ 7 minute.

2. Pregătiți aluatul pentru turtă. Cerneți făina cu sarea, adăugați oul, 1 lingură de apă și untul topit. Frământați un aluat elastic. Întindeți-l până obțineți o turtă subțire și acoperiți cu această turtă fundul și pereții cazanului.

3. Strecurați orezul. Topiți untul. Puneți pe aluat jumătate din orez, neteziți suprafața și turnați deasupra jumătate din untul topit. Adăugați orezul rămas, stropiți cu cealaltă jumătate de unt, acoperiți cu un capac și gătiți la foc foarte mic aproximativ 30 de minute. Păstrați orezul gata într-un loc cald (acoperiți cu o pătură).

4. Fierbeți castanele într-o cantitate mică de apă timp de 7 minute. Tăiați ceapa cuburi mari. Spălați fructele uscate în apă caldă. Stoarceți sucul din rodii. Tranșați puiul în bucăți mici și prăjiți în 2 linguri de unt topit la foc mare timp de 5 minute. Puneți carnea într-o oală cu fundul gros. În tigaia în care ați prăjit carnea, căliți ceapa, aproximativ 5 minute. Adăugați ceapa, sucul de rodii și jumătate de pahar de apă clocotindă în oala în care ați pus puiul. Gătiți cu capacul pus la foc nu prea mare timp de 30 de minute. Adăugați castanele și fructele uscate, sărați, amestecați și gătiți încă 10 minute.

5. Amestecați șofranul cu 1 lingură de apă clocotindă, adăugați 1 lingură de unt. Scoateți orezul din cazan și împărțiți-l în 2 părți. În prima jumătate turnați amestecul de șofran și amestecați. Puneți pe o farfurie mare, consecutiv, orezul alb și orezul cu șofran. Aranjați deasupra sau pe laterale carnea cu castanele și fructele uscate. Serviți imediat. Rupeți turta cu mâinile și serviți-o pe o farfurie separată.

Pilaf azer cu pui

SFAT PENTRU GOSPODINE

Nu folosiți pentru pilaf suc de rodii din cutii, veți strica orezul. Mai ales că este foarte ușor să stoarceți sucul din rodiile coapte: presați rodia necurățită de masă. Apoi tăiați o bucățită mică de coajă din vârful fructului și scurgeți sucul. 

Sursa