INGREDIENTE
amestec de mirodenii pentru produse de patiserie – 1 lingură
făină – 2,25 pahare
suc de portocale – 3 linguri
smochine uscate – 1 pahar
stafide deschise la culoare, fără semințe – 1 pahar
unt – 230 g
fructe zaharisite – 0,3 pahare
portocală – 1 buc.
zahăr brun – 1 pahar
praf de copt – 1 lingură
ouă – 5 buc.
whisky – 7 linguri
stafide închise la culoare, fără seminţe – 1 pahar
alune mari tocate mărunt – 1 pahar
Pentru decor:
suc de portocală – 1 lingură
migdale curăţate – 0,5 pahare
smochine uscate – 0,5 pahare
marmeladă de fructe – 1 pahar
MOD DE PREPARARE
Spălaţi bine smochinele şi stafidele, tocaţi smochinele cât mai mărunt. Puneţi fructele uscate într-un bol, turnaţi 4 linguri de whisky şi suc de portocale, lăsaţi pe noapte să se pătrundă.
Bateţi untul şi zahărul. Adăugaţi ouăle câte unul, bătând în continuare. Apoi adăugaţi făina cernută, praful de copt şi mirodeniile.
Daţi prin răzătoare coaja unei portocale, stoarceţi sucul şi adăugaţi în aluat împreună cu fructele zaharisite tăiate mărunt, nucile şi fructele uscate. Amestecaţi.
Încălziţi cuptorul la 160 °С. Stropiţi cu apă forma de copt de silicon, sub formă de inel, şi turnaţi aluatul. Coaceţi 1 oră, apoi coborâţi temperatura cuptorului până la 150 °С şi coaceţi încă 1 oră 20 minute.
Scoateţi tortul din cuptor, lăsaţi să se răcească puţin. Găuriţi blatul şi stropiţi cu whisky-ul rămas. Lăsaţi în formă pentru 30 minute, apoi răsturnaţi şi lăsaţi să se răcească complet.
Puneţi într-o oală mică marmelada, turnaţi sucul de portocale, fierbeţi 3 minute. Spălaţi smochinele, tăiaţi-le în jumătate şi adăugaţi-le în amestec împreună cu alunele. Lăsaţi pe foc 1 minut. Luaţi de pe foc şi răciţi. Aranjaţi fructele glazurate pe tort şi lăsaţi să se usuce.