mamaplus

De Florii se mănâncă pește. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

-
//
15.04.2022

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.  Creștinii ortodocși vor prăznui intrarea lui Isus în Ierusalim mergând la Sfânta Liturghie de unde pleacă cu ramuri de salcie sfințită pe care apoi o pun la icoane, la uși și la ferestre. Credința este că aceste ramuri ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii. 

Ramurile de salcie amintesc de ramurile cu care a fost întâmpinat Isus la intrarea în Ierusalim, dar ele simbolizează și renașterea vegetației și castitatea.

Floriile deschid și cea mai importantă săptămână din postul Paștelui, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, de după cele 40 zile de post. 

Iată o rețetă excelentă de peşte la cuptor, care te va face să îl prepari doar aşa de acum înainte.

Complexitate
Mediu
Timp de gătit
1h 30m
Ingredientele
1.5 kg peşte proaspăt
1 lămâie
4-5 linguri ulei
200 ml vin alb (opțional)
1-2 cepe
3-4 căţei de usturoi
1-2 foi dafin
1 lingură pastă de roşii
sare, piper
piper boabe
Preparare

Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul.

Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucățile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin.

Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeață.