Cum se folosesc corect bețișoarele japoneze?

Cum se folosesc corect bețișoarele japoneze?

-
//
17.04.2015

Bețișoarele japoneze sau hasi-bețișoarele pentru mâncare sunt tacâmuri folosite în locul furculiței și lingurii obișnuite pentru noi, nu doar de către niponi, dar și de locuitorii altor țări asiatice. De regulă, este o pereche de bețișoare din lemn (bambus), os sau metal. Patria istorică a bețișoarelor pentru mâncare – este China, iar în Japonia, acestea au ajuns în sec. XII împreună cu caravanele comerciale chineze. 

Cum se folosesc corect bețișoarele japoneze?

Bețișoarele sunt un obiect personal al fiecăruia și nu este obișnuit ca acestea să fie împrumutate altei persoane – pentru aceasta există hasi de unică folosință. Copiii din fragedă copilărie sunt învățați să le folosească, asta pentru că hasi antrenează motorica mică a mâinilor, care dezvoltă capacitățile intelectuale. 

Bețișoarele au un suport special – hasioki, pe care se pun hasi cu capetele subțiri în așa fel, încât acestea să privească spre stânga. Dacă hasioki lipsește de pe masă, bețișoarele pot fi puse direct pe masă sau pot fi rezemate de ceașcă cu capetele subțiri. Nu se recomandă punerea bețișoarelor peste cană - aceasta este una dintre diferențele regulilor de masă japoneze de cele chineze, unde acest gest înseamnă, că persoana s-a săturat și nu mai vrea să mănânce. 

Deseori, bețișoarele de unică folosință trebuie rupte înainte de utilizare, pentru că ele nu sunt tăiate până la capăt. De asemenea, după divizarea bețișoarelor, acestea trebuie rostogolite unul de altul, pentru a nu vă alege cu o așchie în deget. 

Și totuși, cum se folosesc corect bețișoarele japoneze? 

1. Relaxați mâna. Îndreptați degetul arătător și cel mijlociu și îndoiați un pic degetul inelar și cel mic. 

2. Bețișoarele se apucă pe la o treime de capăt, între degetul mare și cel arătător al mâinii drepte. Bățul de jos se așază pe baza degetului mare, ținându-l fix pe degetul inelar. 

3. Al doilea băț se așază paralele cu cel dintâi, la o distanță de 15 mm. Luați-l la fel, cum ați ține un pix sau creion. Imediat ce veți îndrepta degetul mijlociu, bețișoarele se vor despărți. 

Atunci când vreți să luați mâncare, mișcările de bază sunt efectuate cu bățul de sus. Cel de jos în acest caz rămâne totdeauna nemișcat. 

4. Uniți bețișoarele, îndoind degetul arătător și agățând ceea ce vă doriți să mâncați. Mai mult, dacă bucata de mâncare este prea mare, aceasta poate fi divizată cu ajutorul bețișoarelor, însă foarte atent.

Cum se folosesc corect bețișoarele japoneze?