Ai decis să renunți la maioneză și nu știi cu ce vei prepara salatele? Există o mulțime de sosuri, deloc dificile de preparat acasă. Totodată, folosești doar produse natural! Rețineți – un astfel de sos, fără stabilizatori și conservanți poate fi păstrat nu mai mult de 12 ore.
1. Sosul reginei Alexandra
2 gălbenușuri, 1 lingură de masă de muștar, piper (preferabil alb), 1-2 linguri mici de vin alb sec, verdeață de pătrunjel.
Muștarul se amestecă cu gălbenușurile de ou, turnând treptat vinul. Se adaugă piperul și pătrunjelul. Sosul se potrivește pentru salate, legume la grătar sau bucate din pește.
2. Sos Aioli
4-5 ouă fierte, 3-4 căței de usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper.
În uleiul de măsline se adaugă piperul negru, sarea, sucul de lămâie (prin picurare). Gălbenușurile de ou și usturoiul se pisează până la o consistență omogenă și se adaugă uleiul de măsline în porții mici. După consistență, sosul trebuie să fie ca maioneza.
3. Sos din smântână
50 gr. de smântână sau frișcă de 20%, 1 gălbenuș de ou,1 lingură de masă de ulei de măsline, sare și piper.
Gălbenușul se separă de albuș. Se adaugă smântâna sau frișca și uleiul de măsline. Se condimentează cu sare și piper și se mixează cu blanderul până la o consistență omogenă. Se potrivește pentru salatele cu cașcaval, ouă și șuncă.