Se gătesc foarte simplu și ușor, ies foarte pufoase și extreme de gustoase. Au însă un mic neajuns... tare repede dispar din farfurie!
Mod de preparare:
- Ouăle întregi se sparg într-o cană, se toarnă peste ele apă caldă (nu apă clocotită) și lăsați-le să se încălzească.
- Se toarnă chefirul într-o cratiță, se adaugă sare și zahărul, se pun la foc mediu. În procesul de încălzire verificați temperatura. Amestecul trebuie încălzit doar un pic, atât cât la atingerea cu mâna să vă lase o senzație plăcută.
- Se adaugă ouăle călduțe în cratița cu chefir și se amestecă cu mixerul. Se toarnă făina cernută și se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie mătăsos fără cocoloașe.
- Se încălzește laptele până la fierbere. Se ia o lingură de bicarbonat de sodiu (cantitatea este menționată mai sus) și se ține peste cratiță. Bicarbonatul de sodiu se stinge cu oțet în primul rând, apoi peste restul de bicarbonat rămas în lingură se toarnă un pic de lapte pentru a goli lingura. Laptele fiert se adaugă în aluat. Rapid și cu atenție se amestecă.
- Se ia o tigaie cu un diametru de 15-16 cm, și se încălzește bine. Ungeți suprafața tigăii cu ulei vegetal și puneți-o din nou la foc. Reduceți flacăra la mediu.
- Cu polonicul sau cu o cană turnați aluatul în tigaie. Se prăjește pe o parte, atâta timp cât toate bulele aproape se desfac. Întoarceți apoi cu o spatulă pe cealaltă parte. Cea de a doua parte se coace foarte repede. Scoateți clătita pe o farfurie și ungeți-o cu o bucată generoasă de unt.
Clătitele gata și unse cu unt se pun una peste alta pe o farfurie.
Clătitele pot fi servite cu dulcețuri, hering sau caviar.