Atunci când vine vorba despre bucătăria clasică franceză, gândul ne duce în primul rând la produse foarte scumpe – foie gras, scoici Saint Jacques, trufe. Însă lucrurile clasice nu trebuie să coste neapărat bani nebuni. De exemplu, cartofii „Anna”, care sunt gustoși, hrănitori și simplu de pregătit.
MOD DE PREPARARE
1. Tăiați untul în bucățele nu prea mari, puneți-le într-o crăticioară cu fundul gros, la foc mic. După ce untul se topește complet, îndepărtați spuma și fulgii care s-au format pe suprafața lui în timpul încălzirii. Luați cratița de pe foc și dați-o la o parte.
2. Curățați cartofii, tăiați-i rondele cu grosimea de 3 mm. Clătiți cartofii tăiați cu apă rece și uscați-i bine cu ajutorul șervețelelor de hârtie, prin tamponare.
3. Rupeți frunzele de pătrunjel (nu avem nevoie de tulpini). Curățați usturoiul și puneți-i pe suprafața de lucru. Presărați deasupra frunzele de pătrunjel. Tocați mărunt usturoiul împreună cu pătrunjelul.
4. Uscați bine bucata de carne într-un șervet de hârtie. Cu un cuțit ascuțit, tăiați felii subțiri de-a latul fibrelor. Puneți bucățile de carne într-un bol mare. Adăugați usturoiul și pătrunjelul, chimionul, jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat și jumătate de linguriță de sare. Amestecați în așa fel încât condimentele să se distribuie uniform pe suprafața cărnii.
5. Încălziți untul. Setați cuptorul aragazului la 220 °С. Luați o tigaie cu fundul gros (preferabil de oțel cu suprafață antiaderentă) cu diametrul de 20-22 cm și turnați untul, până la înălțimea de 5-6 mm.
6. Puneţi pe fundul tigăii, în untul topit, un strat de cartofi, aranjând feliile sub formă de evantai, în așa fel încât una să o acopere puțin pe precedenta. Puneți tigaia la foc mic și continuați aranjatul cartofilor, cât mai rapid posibil.
7. După ce ați aranjat jumătate din cartofi, săraţi şi piperaţi, iar apoi puneți deasupra carnea de porc tăiată și condimentată. Apoi aranjați restul cartofilor, condimentând fiecare strat cu puțină sare și piper. Turnați restul de unt și luați de pe foc.
8. Ungeți cu unt un capac sau o farfurie cu un diametru puțin mai mic decât tigaia folosită. Acoperiți cartofii, apăsați. Apoi puneți capacul tigăii și dați tigaia la cuptor, în partea de sus a acestuia.
9. Gătiți 20 de minute. Apoi luați ambele capace și apăsați cu forță, dar atent cartofii cu ajutorul unei spatule. Puneți înapoi la cuptor și gătiți fără capac până se rumenește, încă 20-25 de minute.
10. Când cartofii sunt gata, scoateți tigaia din cuptor, lăsați să se răcească timp de 5 minute, acoperiți cu un capac și scurgeți untul în exces.
11. Răsturnați tigaia pe un platou mare și loviți ușor fundul acesteia cu ajutorul spatulei. Tăiați felii. Serviți cu smântână și sos de hrean.