Caponata este o mâncare tradițională italiană, mai exact siciliană. Așa este numită acolo tocana de legume. Aceasta poate fi pregătită din diferite legume, de cele mai multe ori vinete, roșii, țelină, ceapă. Uneori se adaugă măsline sau capere. Caponata poate fi pregătită pentru o masă vegetariană sa de post, fiind servită caldă, ca garnitură sau fel separat, precum și rece, ca gustare. Recomandăm această rețetă formidabilă tuturor celor care adoră bucătăria italiană sau pur și simplu le plac bucatele gustoase!
MOD DE PREPARARE
1. Încălziți uleiul pentru prăjit într-o tigaie mare la foc mediu, puneți vinetele tăiate cubulețe mici, ceapa feliată și usturoiul tocat, înăbușiți, amestecând continuu, timp de 15 minte.
2. Tăiați roșiile conservate fără pieliță în cuburi mari și turnați-le împreună cu sucul în tigaie, adăugați oțetul și caperele.
3. Înăbușiți cu capacul pus timp de 12-15 minute, amestecând, apoi condimentați cu sare și piper.
4. Tăiați mărunt busuiocul, adăugați-l în tigaie, amestecați.
5. Prăjiți puțin nucile de cedru pe o tigaie uscată.
6. Aranjați caponata în farfurii, decorați cu nucile de cedru și serviți.
Caponata este și mai gustoasă dacă este lăsată să se pătrundă. O puteți găti și cu 2 zile înainte de servire.