Amaretti este un mic biscuit de migdale (pricomigdale), care a apărut în Italia în epoca Renașterii. Denumirea provine de la cuvântul italian amaro, care înseamnă amar. După legendă, doi tineri îndrăgostiți au făcut acești biscuiți în cinstea vizitei în Saronno a cardinalului de Milano, folosind zahăr, sâmburi de caise și albușuri de ouă. Cu timpul, sâmburii de caise au fost înlocuiți cu migdale. Ingredientele prezentate mai jos sunt suficiente pentru aproximativ 60 de biscuiți.
MOD DE PREPARARE
1. Împărțim zahărul în două părți – 150 g și 250 g. Partea de 250 g de zahăr o măcinăm împreună cu migdalele.
Obținem următoarea compoziție:
2. Turnăm albușurile în bolul mixerului și adăugăm sarea. Începem să batem la viteză medie. După ce începe să se formeze spuma, creștem viteza până la maximum și adăugăm treptat cele 150 g de zahăr. Batem merengue până obținem vârfuri ferme.
3. Turnăm compoziția de zahăr și migdale și amestecăm atent cu mișcări de jos în sus.
4. Punem compoziția într-un sac de patiserie cu duză dreaptă și formăm biscuiți pe tăvi așternute cu pergament. Cu degetul umed netezim ușor codițele. Dăm la cuptorul încălzit în prealabil la temperatura de 140 de grade și coacem 30-35 de minute.
5. Răcim și servim cu ceai sau cafea.