Scolioza este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii contemporani. Este foarte importantă diagnosticarea la timp a acestei probleme, pentru că după vârsta de 15 ani afecțiunea se tratează destul de greu.
Anterior, scolioza era depistată, de cele mai dese ori, în timpul controalelor profilactice la școală sau grădiniță. Acum, în multe școli nu există nici măcar asistentă medicală, cât despre controalele profilactice școlare nu ne rămâne decât să visăm la ele. De aceea, părinții trebuie să controleze individual această problemă și să încerce să depisteze la timp scolioza la copilul lor.
Iată ce metodă de diagnosticare a scoliozei la copii propune profesorul V.N. Naboicenko în cartea sa ”Sănătate fără medicamente. Terapie manuală”.
Alinierea, la control!
”În condiții casnice se recomandă dezbrăcarea copilului până la jumătate, el trebuie să stea drept și să înceapă a se apleca încet încercând să atingă podeaua cu mâinile, totodată, fără a îndoia genunchii. Prin proeminentele procesele spinoase poate fi determinată cu ușurință curbura coloanei vertebrale. Prezența musculară în curbură este un semn de scolioza”.
Ce e de făcut în cazul suspectării scoliozei
În cazul perturbării poziției spinării, scolioza la copii, precum și pentru a beneficia de consultații cu privire la fortificarea sistemelor osos și muscular, cu scopul de profilaxie a bolii, se recomandă consultarea unui specialist în terapie manuală și masaj.
Totodată, rețineți, procesul de osificare a cartilajelor discurilor intervertebrale între vertebrele sacrale pornește de la periferie spre centru a vârsta de 13 - 15 ani. Deoarece sacrum este baza coloanei vertebrale, lucrul cu el, în tratamentul scoliozei, va fi mai eficient la vârstă 11-15 de ani. Însă, îmbunătățirea posturii prin consolidarea sistemului muscular, este recomandat la orice vârstă. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.