mamaplus

Numărul incidentelor cu implicarea copiilor în Moldova creşte alarmant

-
//
26.06.2024

În ţară se înregistreză tot mai multe cazuri în care copiii ajung victime ale incidentelor din cauza nesupravegherii părinţilor. Potrivit Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Prespitalicească, doar săptămâna trecută, patru copii au ajuns la spital în stare gravă după ce au suferit diferite traumatisme.

mamaplus

Potrivit CNAMUP, un adolescent în vârstă de 14 ani, din Călăraşi s-a electrocutat în data de 19 iunie, după ce a făcut baie într-o cadă din spatele casei şi a pus mâna udă pe o priză. Băiatul a fost observat de sora mai mare, care a deconectat contorul de energie electrică, iar acesta a fost transportat la spital în stare gravă, transmite newtv.md.

Tot în aceeaşi zi, un alt copil în vârstă de nouă ani, din Bălţi, s-a ales cu traumatism abdominal grav. după ce a căzut dintr-un copac, de la înălţimea de 2,5 metri. Acesta a fost transportat la spital de către părinţi.

De asemenea, în data de 20 iunie, un minor în vârstă de 11 ani, din Orhei, a fost preluat în stare gravă de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență la spital.

Un alt adolescent, în vârstă de 14 ani a fost transportate la Spitalul Raional din Străşeni, după ce a fost muşcat de o viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța, iar copilul a fost transportat la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală.

Pentru a evita tragediile, CNAMUP trage un semnal de alarmă şi îndeamnă părinţii să fie responsabili şi să supravegheze copiii, mai ales în perioada vacanței de vară.