Circa 160 de elevi din R. Moldova au participat la Concursul Național de Științe și inginerie (Moldova Science and Engineering Fair) 2024, iar învingătorii au fost premiați.
Evenimentul s-a desfășurat la Mediacor, în perioada 16-18 februarie.
Galina Rusu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru rezultatele obținute în cadrul competiției și și efortul pe care l-au depus în dezvoltarea proiectelor din domeniul științelor și a ingineriei.
„Mă bucur să văd tineri entuziaști și dornici de a face cercetare în domeniile îndrăgite. Știu că ați dat dovadă de creativitate și ingeniozitate în realizarea proiectelor. Munca dumneavoastră a fost apreciată la justa valoare de către membrii juriului și sunt sigură că veți continua să munciți și mai mult pentru a avea rezultate și mai frumoase”, a menționat Galina Rusu.
La ediția din acest an a concursului au fost înscrise 99 de proiecte elaborate de 159 de elevi, ghidați de 73 de profesori. Din numărul total de proiecte, 41 au fost înscrise la categoria „Științe și Matematică”, 41 - la categoria „Științe Aplicate” și 17 - la categoria „Tehnologia Informației”.
Potrivit Ministerului Educației, criteriile de evaluare pentru proiectele participante au fost: aplicabilitatea, creativitatea, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualitatea temei, claritatea prezentării. Ținând cont de aceste criterii, Comisia de jurizare a desemnat 27 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două dintre acestea pentru participare la etapa internațională a concursului.
Premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele/municipiile: Bălţi, Cahul, Chişinău, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Sîngerei, Ungheni și UTA Găgăuzia.
„Proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului, sunt: „Ajustarea gradului de hidrofobie al cipurilor pentru microfluidică cu ajutorul nanoparticulelor”, elaborat de Pisarenco Bogdan, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și „Flux de lucru BWA-METH pentru detectarea biomarkerilor de hipometilare globală în cancerul mamar”, elaborat de Iordachi Felicia, elevă în clasa a XII-a la Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău”, se arată în comunicatul MEC.
Lista premianților celei de-a XII-a ediții a Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” poate fi accesată aici.