În încercarea de a respecta Postul Paștelui, ne impunem restricții în alimentație, consumul de băuturi și distracții. Regulile bisericești însă nu sunt atât de stricte, cum pot părea la prima vedere. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică persoanelor care respectă Postul, li se permite să consume puțin vin. Acesta însă trebuie diluat cu apă în raportul 1:3 (trei porții de apă și una de vin). Și pentru amatorii de cocktailuri există o soluție – băuturile fără alcool.
Șampania falsă
Această băutură poate fi preparată din următoarele componente: 10 ml. de suc de struguri albi, 10 ml. de concentrat de ceai verde, 30 ml de tonic.
Prepararea: Amestecați sucul de struguri și concentratul de ceai verde. Turnați în paharul pentru șampanie, adăugați tonic.
Mai Tai Cocktail
Acest cocktail conține următoarele componente: 20 ml. de suc de portocale, 20 ml. de sirop de migdale, 20 ml. de sirop de lime, 10 ml. de suc de lime, 10 ml. de sirop din trestie de zahăr, 3 picături de Angostura.
Prepararea: Ingredientele principale se agită într-un shaker și se toarnă într-un pahar cu gheață zdrobită. Băutura se decorează cu o felie de lime și se bea cu paiul.
Shirley Temple
Ingredientele pentru acest cocktail: 60 ml de suc de portocale, 30 ml. de grenadine, portocală și kiwi pentru decorare.
Prepararea: Într-un pahar mare cu gheață zdrobită turnați grenadine. După care, atent turnați sucul de portocale, după care apa gazată. Decorați băutura cu fructe.
Uragan-mocktail
Pentru prepararea acestei băuturi aveți nevoie de: 60 ml. de suc de portocale, 60 ml de suc de afine, 30 ml. de suc de grapefruit, 30 ml de suc de mere.
Prepararea: Toate ingredientele se agită în shaker. Se toarnă într-un pahar cu gheață zdrobită. Se servește cu paiul.
Mary
Cocktailul se prepară din următoarele ingrediente: 120 ml. de suc de roșii, 5 picături de suc de lămâie, 2ml. de sos tabasco, sos Worcestershire, o tulpină de țelină.
Prepararea: Toate ingredientele se amestecă și se agită în shaker. Se toarnă într-un pahar cu gheață. Se servește cu tulpina de țelină.
Atlanta
Acest cocktail este preparat din următoarele componente: 100 ml. de cola, 60 ml. de suc de portocale, 30 gr. de lămâie.
Preparare: Se amestecă cola cu sucul, se adaugă o felie de lămâie și gheață.
Glühwein fără alcool
Aveți nevoie de: 1 l. de suc de mere sau struguri, 2 linguri de masă de coajă de portocale, 2 linguri de masă de coajă de lămâi, jumătate de măr, 2 linguri de masă de stafide.
Preparare: Turnați sucul în cratiță, adăugați restul ingredientelor. Puneți vasul la foc mic, nu fierbeți. Lăsați glühwein-ul sub capac pentru 10 minute.
Grog fără alcool
Cocktailul respectiv se prepară din următoarele ingredientele: 300 ml. de uncrop, 100 gr. de zahăr, 75 gr. de scorțișoară, 1 măr verde, 1 lime, 4 mănunchiuri de mentă proaspătă, 5 boabe de ienibahar.
Preparare: În cratiță se pune lămâia, lime, mărul, se adaugă zahărul, ienibaharul și menta, se toarnă uncropul. Băutura se fierbe la foc mic. După care, se lasă pentru 15 minute la loc cald.
Băutură cu ghimbir fără alcool
Cocktailul este preparat din: 200 gr. de rădăcină de ghimbir, 150 gr. de zahăr, 1 lămâie, 1 l. de tonic, 2 pahare cu apă, 4 boabe de piper negru.
Prepararea: Rădăcina de ghimbir se curăță, se rade prin răzătoare măruntă, se pune în cratiță. Se toarnă 2 pahare cu apă, se adaugă piperul și se pune la foc. Se aduce până la fierbere și se fierbe încă 10 minute la foc mic sub capac. Se adaugă zahărul, și amestecând periodic se fierbe încă 10 minute. Se răcește, se strecoară și se toarnă în ulcior. Se adaugă apa gazată în raport de 1:4.
Sangria fără alcool
Acest cocktail se prepară din: 1 l. de suc de struguri, 0,5 l. de tonic, 200 gr. de piersici conservate sau proaspete, 1 pară, jumătate de lămâie, jumătate de portocală, 5 gr. de mentă proaspătă.
Preparare. Răciți sucul și tonicul. Feliați portocala și lămâia. Decojiți para și piersicile de sâmburi și la fel feliați. Tocați mărunt menta. Citricele, fructele și menta se pun într-un ulcior și se toarnă sucul. Băutura se pune la frigider. Înainte de a fi servită, se adaugă apa gazată și se amestecă bine.