Cu toții suntem probabil familiarizați cu umflăturile roșii și mâncărimea care se dezvoltă după ce suntem mușcați de țânțari. De cele mai multe ori, sunt o supărare minoră care dispare în timp, dar simți vreodată că țânțarii te mușcă mai mult pe tine decât pe alți oameni? Poate exista un motiv științific pentru asta.
O varietate de factori pot atrage țânțarii către tine. Iată câteva:
1. Dioxidul de carbon
Cu toții emitem dioxid de carbon atunci când expirăm. De asemenea, producem mai mult atunci când suntem activi, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice, transmite dcnews.ro.
Țânțarii pot detecta modificări ale dioxidului de carbon din mediul lor. Cercetările au arătat că diferite specii de țânțari pot răspunde diferit la dioxidul de carbon. O creștere a dioxidului de carbon poate alerta un țânțar că o potențială gazdă se află în apropiere. Țânțarul se va deplasa apoi spre acea zonă.
2. Mirosul corpului
Țânțarii sunt atrași de anumiți compuși care sunt prezenți pe pielea umană și în transpirație. Acești compuși ne dau un miros specific care poate atrage țânțarii.
Mai mulți compuși diferiți au fost identificați ca fiind atractivi pentru țânțari. Unele cu care ei pot fi familiarizați sunt acidul lactic și amoniacul.
Cercetătorii încă investighează tipurile de mirosuri corporale care fac anumite persoane mai atractive pentru țânțari. Cauzele ar putea include genetica, anumite bacterii de pe piele sau o combinație a celor două.
Mirosul corporal în sine este determinat de genetică. Dacă sunteți rudă cu cineva care este adesea mușcat de țânțari, este posibil să fiți și mai sensibil. Un studiu publicat în 2015 a constatat că țânțarii sunt foarte atrași de mirosurile de la mâinile gemenilor identici.
Bacteriile pielii joacă, de asemenea, un rol în mirosul corporal. Un studiu din 2011 a constatat că persoanele cu o mare diversitate de microbi pe piele erau mai puțin atractive pentru țânțari. Cercetătorii au identificat, de asemenea, specii specifice de bacterii care au fost prezente pe oameni care erau foarte și puțin atractive pentru țânțari.
3. Culori
Cercetările au arătat că țânțarii sunt atrași de culoarea neagră, dar nu prea se știe de ce. Dacă porți ceva negru sau alte culori închise, s-ar putea să fii mai atractiv pentru țânțari.
4. Căldură și vapori de apă
Corpurile noastre generează căldură, iar nivelurile de vapori de apă aproape de pielea noastră pot varia în funcție de temperatura din jur.
Pe măsură ce un țânțar se apropie de noi el poate detecta căldura și vaporii de apă. Acest lucru poate juca un rol în alegerea lui dacă să ne muște. Un studiu a constatat că țânțarii se deplasează către sursele de căldură din apropiere care au temperatura dorită.
Acești factori pot fi, de asemenea, importanți pentru selecția gazdei. Alte animale pot avea diferențe de temperatură corporală sau vapori de apă în corpul lor. Aceste variații ar putea fi neatractive pentru țânțarii care preferă să se hrănească cu oameni.
5. Învăţare
Țânțarii ar putea învăța sa prefere un anumit tip de gazda! Ei pot asocia anumite indicii senzoriale, cum ar fi mirosurile, cu gazdele care le-au oferit o masă de sânge de bună calitate.
Un studiu mai vechi al transmiterii bolilor transmise de țânțari a constatat că 20% dintre gazde au reprezentat 80% din transmiterea bolii într-o populație. Acest lucru ar putea însemna că țânțarii aleg să muște doar o parte din oameni dintr-o populație.
6. Alcool
Un mic studiu din 2002 a analizat efectele consumului de alcool asupra atractivității pentru țânțari. Cercetătorii au descoperit că oamenii care consumaseră bere erau mai atractivi pentru țânțari decât cei care nu consumaseră bere.
7. Sarcina
Studiile au arătat că țânțarii par a fi mai atrași de femeile însărcinate decât de femeile care nu sunt însărcinate. Acest lucru se poate datora faptului că femeile însărcinate au o temperatură ridicată a corpului și expiră mai mult dioxid de carbon.