Viața intimă continuă să stârnească multe controverse și să adune multe mituri, dar mai ales atunci când vine vorba despre procedura de ferilizare in vitro. Foarte multe cupluri se confruntă în zilele noastre cu infertilitatea, iar procedura FIV ar fi unicul lor colac de salvare. Cu părere de rău, în jurul acestui subiect circulă o mulțime de mituri, iar medicul ginecolog Ioan Bolea analizează cele mai întâlnite teorii și ne explică ce se ascunde, de fapt, în spatele barierelor de care ne tot lovim.
Dacă fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauză?
Nu, nu înseamnă asta. Sa explic un pic: ovulatia este un proces fiziologic, care se referă la selectarea unui singur folicul din ovar, folicul care se va sparge și va elibera un ovocit matur (celula sexuală feminină); medicația folosită în cazul unei proceduri de fertilizare in vitro duce la dezvoltarea mai multor foliculi, și astfel la obținerea mai multor ovocite mature. Eu consider ca procedurile FIV nu grăbesc intrarea la menopauza, ci salvează niște ovocite care altfel s-ar fi pierdut.
Eu și cu soțul meu încercăm să facem un copil. Dacă facem sex mai des, avem șanse mai mari să obținem o sarcină?
Nu, nu s-a dovedit acest lucru. Studiile au arătat că în cazul contactului sexual la fiecare 1-2 zile în timpul ferestrei fertile se obține cea mai mare rata de sarcini, dar rezultatele obținute prin contact sexual mai puțin frecvent, adică de 2-3 ori pe săptămână, sunt aproape echivalente.
Este adevărat că în urma injecțiilor pe care o să le fac pentru fertilizare in vitro pot face cancer ovarian?
Nu, nu este adevărat. Cele mai recente studii au infirmat orice legătură între medicația pe care o folosim pentru FIV și cancerul ovarian. Și putem sa privim lucrurile si astfel: se știe că femeile infertile au un risc crescut față de populația generală de a face cancer ovarian. O fertilizare in vitro care duce la obținerea unui copil, scade de fapt riscul de cancer ovarian al femeii respective.
Trebuie să încep o procedură de fertilizare in vitro, dar am înțeles că un copil obținut astfel este predispus să aibă malformații, este adevărat?
Nu, nu este adevărat. În prezent, considerăm că riscul de malformații majore sau anomalii genetice pentru copiii conceputi prin FIV este similar sau foarte ușor crescut fata de cel al copiilor conceputi natural (2-3% din sarcini).