O aftă poate apărea din mai multe motive. Dacă copilul este obișnuit să-și introducă mâna, creionul sau un alt obiect în gură, acestea pot provoca o mică leziune a mucoasei bucale, care se va transforma într-un ulcer bucal. Deficiența de vitamine, stresul și oboseala pot juca, de asemenea, un rol în asta.De asemenea, o dietă prea acidă poate provoaca acest tip de leziune.
Anumite alimente pot promova dezvoltarea lor, precum nucile, alunele, migdale, branza și ciocolata. Dacă aftele durează mai mult de trei săptămâni, dacă sunt recidivante sau dacă devin mai dureroase/roșii, trebuie să-ți duci rapid bebelușul la medic. S-ar putea să fie un semn al unei infecții.
Dacă crezi că copilul tău are dureri, e esențial să îi examinezi gura, limba și buzele. Folosește o lanternă mică dacă ai una la îndemână, ai grijă la ochi și caută:
- Dacă au forma unor mici cratere.
- Dacă aftele s-au adunat și formează ciorchini.
- Dacă au culoare roșie, galbenă sau albă pe margine.
Este important să distingem ulcerul de herpes. Herpesul bucal este, de asemenea, frecvent la copii și bebeluși și arată mai mult ca o erupție cutanată. În general, provoacă o senzație de furnicături sau de arsură.
Pentru calmarea aftelor este indicat să consumi alimente semi-lichide și să favorizezi consumul de fructe și legume proaspete, dar și de branză proaspată. Evită în special alimentele calde și dure care pot agrava ulcerele bucale.
Ce tratamente naturiste pentru afte există
- Oțetul de mere poate fi eficient în cazul aftelor. Poate fi aplicat direct pe afte, folosind un tampon de bumbac de două până la trei ori pe zi . Acest remediu funcționează și pentru mușcături de insecte, arsuri solare,dureri în gât, dureri musculare. Nu există contraindicații în cazul copiilor, doar că oțetul poate înțepa ușor.
- Afinele au proprietăți naturale astringente, antiseptice și bactericide. Ajută în special la tratarea aftelor. Poți dilua sucul de afine în biberonul copilului tău sau îi poți da câteva fructe de pădure proaspete să mănânce înainte de masă. Sucul, fără zahar, poate fi inlocuit cu afine uscate sau care au fost congelate. Nu există contraindicații pentru sucul de afine, deși acesta poate constipa uneori, în special copiii mici.
- Apa de gură pe bază de bicarbonat de sodiu poate favoriza dispariția aftelor. În acest caz, copilul trebuie să aibă peste trei ani. Dacă ești sigur că acest remediu poate fi potrivit pentru copil, amestecă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă. Cu acest amestec trebuie să se clătească de trei ori pe zi.
ATENȚIE: Apa de gură pentru adulți este contraindicată copiilor mici, din cauza riscului de direcționare greșită.