Micșorarea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut trei și mai mulți copii este contrară principiului egalității și va avea un impact minim asupra natalității în Republica Moldova. Aceasta este concluzia dată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale la un proiect de lege al deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
BCS a venit cu inițiativa de a diminua cu trei ani vârsta standard de pensionare pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani trei sau patru copii și cu șase ani pentru femeile care au născut cinci și mai mulți copii.
Într-un aviz negativ la acest proiect, MMPS susține că propunerile respective ”stabilesc derogări de la principiile de organizare și funcționare a sistemului public de asigurări sociale și anume: principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege, precum și principiul contributivității, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”.
Responsabilii de la Minister mai constată că sistemul public de asigurări sociale acordă drepturi egale tuturor femeilor, indiferent de faptul că au născut și au educat trei, patru sau cinci copii, respectiv, acordarea dreptului la pensie anticipată va avea un impact minim asupra natalității în Republica Moldova.
”Mai mult, adoptarea unor măsuri care contravin principiilor de asigurări sociale determină riscul de a transforma sistemul de asigurări sociale într-un sistem de asistență socială, ceea ce poate influența negativ nivelul de încredere al populației”, se menționează în avizul dat de MMPS.
Deputații BCS susțin că statul trebuie să încurajeze creșterea natalității, în condițiile în care, potrivit prognozelor oficiale, către anul 2035 efectivul populației țării se va micșora cu până la 28,4%.