Conform celor mai recente statistici, fiecare a patra femeie (în țările dezvoltate) dă naștere primului ei copil după vârsta de 35 de ani. Și destul cu succes. Astăzi, femeile nu mai trebuie să se teamă că dacă nu nasc înainte de pragul de 30-35 de ani își pot lua „adio” de la rolul de mamă. Ei bine, se pare că această situație nu mai este relevantă pentru că acum puteți rămâne însărcinată și puteți naște aproape la orice vârstă. Tocmai de aceea la întrebarea: „Ce vârstă este ideală pentru nașterea unui copil?” medicii moderni răspund cu încredere: „Cea în care te simți bine și încrezător pentru nașterea unui copil!”
Istoria modernă cunoaște multe cazuri în care femeile au născut atât la 50, cât și la 60, și chiar la 70 de ani. Nu poți merge împotriva naturii, cum se spune, dar totuși o poți ajuta.
Printre cele mai frecvente cauze ale infertilității astăzi descoperite de specialiști de numără:
- Sindromul Rokitansky
- obstrucția trompelor uterine
- histerectomie
- cancer
- avorturi spontane repetate
- vârsta
Totuși, medicii au învățat să ocolească toate aceste boli neplăcute și să ajute femeile să-și îndeplinească visul maternității. Și da, multe au nevoie. Femeile de astăzi nu se grăbesc să rămână însărcinate și să nască, conform studiilor recente. 45,7% de femei care trăiesc în Uniunea Europeană au născut primul lor copil cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani. Mai mult, vârsta medie la care se naște primul copil astăzi este de 29 de ani.
Tot mai multe femei care au înaintat în vârstă își doresc să devină mame, de aici și creșterea numărului de clinici care desfășoară programe ART - FIV, donarea de ovocite / spermă, maternitatea surogat. De fapt, datorită unor astfel de centre medicale, femeile cu probleme de fertilitate pot deveni, în cele din urmă, mame.
Dorința femeilor de a rămâne însărcinate la vârsta adultă se datorează unor motive diferite pentru toată lumea. Unele dau naștere primului lor copil după 40 de ani, în timp ce alții au deja copii adulți, dar își doresc să experimenteze din nou toate deliciile sarcinii și ale nașterii unui copil. De exemplu, o britanică de 50 de ani, care avea deja opt nepoți și a rămas însărcinată cu gemeni. Un centrul britanic de FIV a fost bucuros să o ajute. Pacienta a rămas însărcinată cu ovocitele ei, care au fost fertilizate cu sperma soțului ei în laborator.
Astfel de cazuri sunt întâlnite în toată lunea. Multe femei americane care au trecut peste hotarul de 40 de ani au reușit să rămână însărcinate cu ART. Conform legislației americane, programele ART sunt permise prin lege și, prin urmare, FIV, donarea de ovocite și surogatul reprezintă practici tot mai întâlnite.
Scăderea ratei fertilității este adesea asociată cu schimbări majore și de natură diferită în viața femeilor. Devine tot mai clar faptul că vârsta medie a maternității primare crește în majoritatea țărilor europene. Printre principalele motive se numără creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru femei, dar și schimbările în tiparele de viață de familie.
Femeile moderne nu se mai tem de apariția menopauzei, care este însoțită de infertilitate. Tehnologia de reproducere asistată astăzi este capabilă să ofere fericirea maternității fiecărei femei care o dorește. Și nici o vârstă nu este o piedică.