Britney Budhi, o mamă din Australia, a rămas profund surprinsă la prima întâlnire cu fetița ei nou-născută: nu doar pentru că bebelușul se născuse cu 3 săptămâni mai devreme, dar și pentru că s-a născut cu trupul acoperit în întregime de păr negru. Medicii susțin că afecțiunea ei are legătură cu nașterea prematură.
Teyana, așa cum a primit numele de botez, s-a ales, așadar, cu o poreclă încă din prima zi de viață: „micuța maimuțică”. Inițial, mămica a fost șocată de aspectul fiicei sale, însă a înțeles ulterior că acest lucru poate fi în unele cazuri o consecință a nașterii premature. De profesie coafeză, mama fetiței a alintat-o cu cel mai mare drag pe fetița ei, atunci când i-a ales porecla.
„Știam că unii copii se nasc cu o pilozitate crescută, însă nu mă așteptam să se întâmple la al meu. Când mi-a arătat-o moașa, chiar am glumit și am zis că arată ca o maimuțică. Unii oameni au perceput asta ca fiind un comentariu răutăcios, însă mie mi s-a părut drăgălaș”, a declarat Britney, mămica în vârstă de 29 de ani.
Urmăritorilor nu le-a plăcut deloc faptul că femeia și-a poreclit fetița în acest fel și au tot încercat să o convingă că nu ar fi cazul să repete cuvântul ”maimuță” de fiecare dată când apare în Stories pe Instagram. Femeia însă le-a explicat că nu este decât o formă de alint și nimic mai mult.
Lanugo sau părul care acoperă trupul bebelușilor încă din pântece
Teyana a venit pe lume cu 3 săptămâni mai devreme, printr-o operație de cezariană. La naștere, fetița a cântărit doar 2,2 kg. Medicii i-au explicat mamei că stratul de păr care acoperă trupul fetiței, denumit și „lanugo”, este o pilozitate specifică tuturor bebelușilor, încă din uter, care rămâne uneori vizibil, dacă copilul s-a născut prea timpuriu.
Lanugo este primul tip de păr care crește din foliculi și se regăsește peste tot pe corpul fătului, mai puțin pe palme, buze și tălpi.
În general, fătul dezvoltă lanugo între luna a patra și luna a cincea de sarcină și cu o lună, două înainte de termen începe să cadă. În unele cazuri, el mai rămâne prezent și la naștere, motiv pentru care este des întâlnit la bebelușii născuți prematur. Pe măsură ce micuții se dezvoltă, lanugo începe să cadă în decursul a câteva luni de la naștere.
În timpul dezvoltării uterine, acest tip de pilozitate are un rol important pentru făt. Printre cele mai importante roluri ale sale se numără:
- reglarea temperaturii bebelușului
- protejarea pielii
- stimularea creșterii și dezvoltării