Sughițurile sunt frecvente la copii, fiind un reflex care apare încă în perioada intrauterină. Atunci, una din cauze ar fi putut fi înghițirea de fluide amniotice, dar acum cauza asta ar putea fi lapte sau alți factori, cum ar fi refluxul gastroesofagian, supraalimentarea copilului cu laptele matern, înghițirea aerului în exces, alergiile, scăderea temperaturii în încăpere sau astmul. Nu vă panicați dacă copilul începe brusc să sughițe. Fiți atenți și analizați motivele, deoarece vă ajută să vă concentrați atenția asupra stopării sughițurilor.

Mențineți un jurnal pentru a nota timpul și condițiile în care bebelușul vostru sughiță. De asemenea, înregistrați starea și reacția bebelușului la măsurile de liniștire. Acest jurnal va fi de ajutor în cazul în care trebuie să vizitați pediatrul. După ce înțelegeți modelul, va fi mai ușor să opriți sughițurile. Prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea.

Cum să previi și cum să oprești sughițurile la copii?

Poți preveni sughițurile copilului dacă ai grijă de hrana lui. Potrivit pediatrilor, supraalimentarea este cauza frecventă a sughițului la sugari. Niciodată nu alăptați în exces bebelușul, deoarece poate provoca o distensie gravă a stomacului.

Țineți cont de următoarele aspecte în timp ce-l alăptați pe cel mic:

  • Hrăniți copilul cu cantități mici pe o perioadă mai lungă de timp, decât să-l supraalimentați într-o singură masă.
  • Țineți bebelușul în poziție verticală în timp ce-l hrăniți.
  • Poziționați bebelușul la un unghi de 35 până la 45 de grade, deoarece acest lucru va permite un flux neted al laptelui prin esofag.
  • Dacă bebelușul este destul de mare ca să stea în șezut, atunci îl puteți lăsa să-l hrănească în această poziție. Stați în spatele lui pentru a-l sprijini.
  • Poziția va lucra cu gravitatea, iar bebe va ingera mai puțin aer.
  • Ascultați sunetul pe care îl face în timp ce hrănește. Dacă face prea mult zgomot, atunci probabil că înghită mult aer.
  • Reglați mamelonul în gură astfel încât să nu existe un spațiu mic de aer.
  • În timpul alăptării, asigurați-vă că gura copilului acoperă întreg mamelonul.
  • Curățați des și spălați sticla bebelușului pentru a preveni acumularea de substanțe solide de lapte pe mamelon.
  • O obstrucție în timp ce hrăniți poate face copilul să sugă mai mult aer decât lapte, provocând astfel sughițul.
  • Nu lăsați niciodată un copil să doarmă în timp ce se hrănește cu sticla.
  • Spre deosebire de sân, biberonul asigură o picurare constantă de lapte.

În afară de creșterea riscului de apariție a cariilor, poate provoca și supraalimentarea, ceea ce poate duce la sughițuri. Întrerupeți hrănirea cu sesiuni de eliminare a aerului, de eructație.

Puneți bebelușul pe umăr și atingeți ușor spatele lui între omoplați, pentru a induce un râgâit. Odată ce face asta, luați o pauză de 20 de secunde, apoi reluați hrănirea.

Când se alimentează din biberon, așteptați până când sticla este pe jumătate goală și apoi induceți râgâitul. O pauză pentru câteva secunde va ajuta laptele să curgă complet până la nivelul stomacului de la esofag, reducând astfel șansele unui sughiț.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faceți niciodată

Există anumite remedii pentru sughițuri potrivite pentru adulți. Nu le încercați niciodată pe bebeluș, deoarece poate duce la efecte adverse.

  • Nu speriați bebelușul. Nu încercați niciodată să speriați bebelușul pentru a-l face să se oprească din sughiț. Un pocnit puternic dintr-o pungă de plastic poate provoca deteriorarea timpanelor sensibile ale copiilor. De asemenea, poate speria copilul până la punctul în care el intră într-o traumă de colică.
     
  • Fără alimentele de patiserie. Chiar dacă cel mic are peste 12 luni, nu este recomandat să-l hrăniți cu bomboane sau alimente acide pentru a atenua sughițul. Cele mai multe bomboane acre conțin acid comestibil sub formă de pulbere, care poate să nu fie bun pentru sănătatea celui mic.
     
  • Nu împingeți spatele bebelușului. Ligamentele din scheletul bebelușului sunt încă firave și orice șoc sau forță brută poate provoca leziuni grave. Din acest motiv, nu presați niciodată partea din spate a bebelușului pentru a-l împiedica să sughită. Puteți să atingeți cu ușurință, dar orice forță dincolo de asta poate provoca vătămări.
     
  • Nu apăsați globii oculari. Mușchii oculari, țesuturile mușchilor care ajută mișcarea ochilor, se află încă în stadiul de dezvoltare. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil ca ochiul să revină la poziția normală dacă este tratat cu forță. Apăsarea globului ocular al unui copil, chiar și delicat, este, prin urmare, interzisă.
     
  • Nu-l trageți de limbă sau de un membru. Bebelușii sunt delicați și, așa cum am menționat mai devreme, oasele și articulațiile lor nu sunt încă capabile să reziste forței. Nu trageți limba sau membrele copilului pentru a-l împiedica să sughită.

Sughițul este o provocare temporară, care poate fi tratată cu câteva măsuri corecte. Dar dacă revin frecvent, atunci este timpul să vizitați un doctor.

Când să consulți un doctor?

  • În cazul refluxului gastroesofagian. Dacă bebelușul are sughițuri cronice, atunci ar putea să prezinte simptome de reflux gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian este, de obicei, însoțit de alte simptome, inclusiv iritabilitatea, arcuirea spatelui și plâns după câteva minute de la masă. În cazul în care bănuiți că este reflux, consultați medicul pediatru imediat.
     
  • Sughițurile interferează cu activități precum somnul și hrănirea. Este bine ca bebelușul să sughită din când în când, dar dacă sughițul interferează cu activitățile sale zilnice trebuie să-l duceți la doctor. Dacă sughițurile devin cronice și împiedică activitățile zilnice, copilul va arăta automat semne de disconfort. Acest lucru înseamnă că sughițul lui ar putea fi datorat unei cauze care necesită îngrijiri medicale.
     
  • Când sughițul durează ore sau zile. Bebelușii, inclusiv nou-născuții, pot să sughită aproape zilnic pentru câteva minute sau o oră. Dacă în general par a fi fericiți și confortabili, atunci nu există nici un motiv să vă faceți griji. Dar dacă sughițul nu prezintă semne de estompare și continuă pentru o perioadă anormal de lungă, atunci cauza ar putea fi serioasă.

De asemenea, observați dacă sughițul bebelușului este însoțit de un sunet anormal cum ar fi respirația șuierătoare. În astfel de cazuri, trebuie să vă adresați medicului pediatru.

Remediile homemade sunt mijloacele simple de a suprima și chiar de a preveni sughițurile la copil. Amintiți-vă că nu vor face niciodată rău copilului și sunt complet normale la sugari. Deci, nu intrați în panică niciodată, deoarece este un eveniment natural. Unele precauții de bază în timp ce-l hrăniți ar trebui să vă ajute să eliminați sughițul. În cazul în care problema devine cronică, consultați un medic pediatru fără întârziere.