Încă din primele luni de viață ale copilului, multe mămici au tendința de a exagera în ceea ce privește achiziționarea unor produse pentru cei mici. Pe această listă putem trece și premergătoarele, despre care experții au menționat în repetate rânduri că fac mai mult rău decât bine și pot încetini procesul de învățare a mersului la copii. Acest subiect a fost abordat recent și de către mama a trei copii, Anna Smolnițchi, care susține că bebelușii trebuie lăsați să se dezvolte în ritmul lor și nu au nevoie de anumite ajutoare ca să învețe să facă primii pași.
”Ei au nevoie de ceea ce aveți deja în casă - pereți, scaune, mese, canapele. Și mai au nevoie de încrederea voastră, a părinților, că ei pot face totul singuri, fără asistența și insistențele voastre, la timpul potrivit.
Ei nu au nevoie să fie duși de mâini ca să "se pornească" mai repede. Nu au nevoie de "hățuri" sau de papuci cu talpa foarte tare. Ei au nevoie să fie desculți, ca să simtă pământul de sub picioare. Au nevoie de haine cât mai comode, care să le confere libertate în mișcare. Până a se porni de-a bușilea, copilașul tau a făcut tot felul de exerciții neuronale, apoi fizice. Așa e construită natura. Lucrurile să meargă de la sine.Bebelușul s-a rostogolit pe burtica, a făcut exercițiul "superman", s-a legănat de pe genunchi pe mâini, s-a pornit de-a bușilea, s-a ridicat în picioare rezemandu-se de tot ce a găsit prin locuință, a făcut așezări tinandu-se de scaun sau de raft. Și asta e suficient. Nu e nevoie de nimic mai mult.
Nu trebuie să faci nimic ca să îl înveți pe copil sa meargă. El se învață singur. Tu doar joacă-te cu el, creează un mediu sigur ca să exploreze în voie, domolește interdicțiile. Bebelușul trebuie să simtă libertatea de explorare. Dacă vei spune toată ziua acolo nu, acolo nu și îl vei întrerupe la tot pasul cu anxietatea ta ca s-ar putea răni acolo sau dincolo, o sa îi tai elanul.”, susține tânăra mămică Anna Smolnițchi, referindu-se la propria experiență.
Potrivit ei, înainte ca bebelușul să se pornească să meargă sau să facă orice altceva, e nevoie să apară intenția și înțelegerea în capul lui. Prin urmare, micuțul trebuie lăsat să se dezvolte în ritmul său.