Hemoragia nazală, numită și epistaxis, poate fi îngrijorătoare, dar, de cele mai multe ori, nu este. Aceasta poate fi tratată la domiciliu, însă sunt și cazuri în care este necesară intervenția medicilor. Multe persoane se confruntă cu sângerare nazală, din cauză expunerii nasului și a localizării la suprafață a vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale. În cazul în care hemoragia nazală este frecventă, pare să fi fost generată de administrarea unui nou medicament sau este însoțită de vânătăi pe toată suprafața corpului, consultă un medic. S-ar putea să te confrunți cu o problemă serioasă.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale sângerării nazale?
Nasul are rolul de a încălzi și de a umezi aerul care intră în organism. În interiorul acestuia se găsește un țesut umed și sensibil, care prezintă o rețea bogată de vase de sânge. În momentul în care acest țesut este lezat, vasele se pot sparge, ducând la sângerare. Hemoragia este din ce în ce mai frecventă, deoarece cheagul și cicatricea sunt simplu de dislocat.
Printre cele mai frecvente cauze se numără: aerul uscat din interiorul încăperilor (fie el cald sau rece), clima uscată, călduroasă, cu umiditate scăzută, răcelile și sinuzita (din cauza strănutului, a tusei), suflatul agresiv sau curățarea nasului excesivă, introducerea unui obiect străin în nas, traumatism la nivelul nasului sau al feței, rinita alergică și rinita non-alergică, folosirea medicamentelor anticoagulante (aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, warfarina etc.), hipertensiunea arterială, substanțele iritante (cocaina, agenții chimici ș.a.), deviația de sept nazal, tumori sau tulburări de coagulare moștenite sau intervenția chirurgicală la nivelul feței sau a nasului.
Sfaturi pentru oprirea sângerării nazale
- Atunci când îți curge sânge din nas, încearcă să rămâi relaxat și să respiri pe gură. Stai în poziție verticală și apleacă-te puțin în față. În acest fel, reduci presiunea sanguină din vasele nazale și atenuezi sângerarea. În plus, eviți să înghiți sânge sau alte secreții nazale, care nu fac altceva, decât să îți irite stomacul. Nu sta întins pe spate și nu îți pune capul între genunchi.
- Apasă pe nară pentru a opri hemoragia. Te poți ajuta de degetul mare și de arătător, pentru a apăsa pe ambele nări. În acest timp, respiră pe gură.
- Înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit, ține apăsat continuu timp de 5-10 minute. În cazul în care sângerarea nu s-a oprit, repetă procesul pentru încă 10 minute. Dacă ai la îndemână, pulverizează un puf de oxymetazolina, un decongestionant nazal spray, care se eliberează de la farmacie, fără prescripție medicală.
- Dacă sângerarea s-a oprit, nu-ți curăța nasul și nici nu te apleca în față. Evită să faci exerciții fizice și să ridici greutăți, timp de câteva zile. Unge interiorul nărilor cu vaselină, cu ajutorul degetului mic sau cu un bețișor cu vârf de bumbac. În cazul în care sângerarea continuă, mergi, de urgență, la medic.